Znáte zdravější alternativy cukru?

Řada lidí stále bojuje s nadváhou a hledají způsoby, jak změnit některé části stravy tak, aby si dopřáli chutí a současně to bylo zdravější pro tělo. Vhodnou cestou jsou právě přírodní sladidla.

  • nadbytečně vysoký příjem cukru je základní příčinou obezity 
  • to vede k vysoké hladině cukru v krvi, která poškozuje cévní stěny

Alternativní sladidla mohou být v různých podobách, např. ve formě sirupů, džemů, prášků, tablet, ale i ovoce.

Základní orientace:

  • fruktóza (cukr ovocný) - monosacharid
  • glukóza (cukr hroznový) - monosacharid
  • klasický cukr - sacharóza, je složený disacharid, tvořený molekulou glukózy a fruktózy

Kličový faktor v orientaci při výběru sladidel hraje glykemický index (GI) určuje, jak rychle se cukry vstřebávají do krve. Referenční bod 100 má čistá glukóza a zjednodušeně lze říct, že čím vyšší číslo, tím rychleji po nich máte hlad.

Včelí med přímo od včelařů

Med je tradiční přírodní sladidlo, které obsahuje spoustu výživných látek prospěšných pro tělo. Jedná se o enzymy, antioxidanty, železo, zinek, selen, draslík, vápnik, fosfor, vitamíny B1, B3, B6. Má silné antiseptické, antibakteriální, antimikrobiální účinky. Má glykemický index GI 30. Více

  • pokud možno, nepoužívejte pasterizovaný, který má GI až 75 a výživné látky se ničí


Fermentovaný obilný slad (pšenice, ječmen, rýže)

konzistencí se blíží medu, ale jsou méně sladké. existují i slady v sušené podobě.

Sušená třtinová šťáva

vzniká sušením čerstvě sklizené šťávy z cukrové třtiny, má nízký glykemický index 35, neprochází procesem rafinace a obsahuje až pětkrát více minerálních látek než třtinový cukr. Kromě vitaminů skupiny B je to především železo a také vápník, draslík, hořčík a zinek.

Sirupy (javorový, zázvorový, datlový, borůvkový, agávový, rýžový)

tyto typy sirupů jsou ideální na doslazení pokrmů (smoothie, snídaňové směsi, palačinky atd.) mají tekutou formu a proto jsou velmi oblíbené. Javorový sirup je tepelně stabilní a proto se používá na marinády, omáčky, pečivo a taky na slazení kávy, čajů a kokteilů.

Kokosový nektar, kokosový cukr

vzniká z pylu palmových květů, má také nízký glykemický index 35.

Čekankový sirup

čekankový sirup je vyrobený z extraktu kořene čekanky (cikorky) a je výjímečný vysokým obsahem vlákniny, s nízkým glykemickým indexem a nízkym obsahem cukru. Více


Sušené ovoce

datlová pasta (vyrábí se ze sušených datlí bez pecek) je cestou, jak nahradit rafinovaný cukr, neobsahuje lepek, je přírodním zdrojem energie, je použití je zejména při pečení, ale i při přípravě smoothie a snídaňových směsí.

Článek: Znáte zdravotní přínosy rozinek?

Článek: Jak vyrobit datlovou pastu

Stévie

patří mezi nejzdravější přírodní sladidla, která jsou také někdy zavrhovaná. Příliš všeho škodí. Stévie má antioxidační a antidiabetické vlastnosti

  • prášek, tablety nebo tekutá s příměsí jiných složek
  • je třicetkrát sladší než cukr 
  • neobsahuje téměř kalorie

Březový cukr

xilitol je ideální pro pečení, má o 50% menší kalorickou hodnotu než běžný rafinovaný bílý cukr a nepřekyseluje organismus. Má glykemický index GI 7. více

  • vhodný pro diabetiky
  • kontraindikace: projímavé účinky při nadměrné konzumaci

Třtinová melasa

Melasa je tmavohnědý až černý hustý sirup, má specifickou chuť, připomíná lesní med. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) , A, C a D.  

Více zde: 

Yacon, Lacuma, Mequite

prášek v přírodní podobě nám může pomoci nahradit rafinovaný cukr, na rozdíl od něho obsahuje spoustu výživných látek (je vhodný i na podporu mozkových funkcí), je vhodný do smoothie, snídaňových směsí i při pečení.

  • Yacon je zdrojem sacharidů ( více jak 80% ), vlákniny, vitaminů A, B1, B2, C, a minerálů ( vápník, železo, hořčík, draslík, sodík )
  • Karob je zdravou alternativou kakaa. Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B (Vitamin B1- thiamin, Vitamin B2,- riboflavin, Vitamin B3 - niacin, Vitamin B5 - kyselina pantotenová, Vitamin B9,- kyselina listová, Vitamin C, Vitamin E , minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď.
  • Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Obsahuje draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, omega kyseliny, sacharidy, bílkoviny a vitaminy skupiny B ( B3 ).
  • Mesquite, neobsahuje lepek, je zdrojem vlákniny a proteinů, lysinu, vápníku, hořčíku, draslíku, železa a zinku. 

Článek: Ak chcete vyradiť bežný cukr, tu je niekoľko tipov ako ho nahradiť.


Řada lidí stále bojuje s nadváhou a hledají způsoby, jak změnit některé části stravy tak, aby si dopřáli chutí a současně to bylo zdravější pro tělo. Vhodnou cestou jsou právě přírodní sladidla.

  • nadbytečně vysoký příjem cukru je základní příčinou obezity 
  • to vede k vysoké hladině cukru v krvi, která poškozuje cévní stěny

Alternativní sladidla mohou být v různých podobách, např. ve formě sirupů, džemů, prášků, tablet, ale i ovoce.

Základní orientace:

  • fruktóza (cukr ovocný) - monosacharid
  • glukóza (cukr hroznový) - monosacharid
  • klasický cukr - sacharóza, je složený disacharid, tvořený molekulou glukózy a fruktózy

Kličový faktor v orientaci při výběru sladidel hraje glykemický index (GI) určuje, jak rychle se cukry vstřebávají do krve. Referenční bod 100 má čistá glukóza a zjednodušeně lze říct, že čím vyšší číslo, tím rychleji po nich máte hlad.

Včelí med přímo od včelařů

Med je tradiční přírodní sladidlo, které obsahuje spoustu výživných látek prospěšných pro tělo. Jedná se o enzymy, antioxidanty, železo, zinek, selen, draslík, vápnik, fosfor, vitamíny B1, B3, B6. Má silné antiseptické, antibakteriální, antimikrobiální účinky. Má glykemický index GI 30. Více

  • pokud možno, nepoužívejte pasterizovaný, který má GI až 75 a výživné látky se ničí


Fermentovaný obilný slad (pšenice, ječmen, rýže)

konzistencí se blíží medu, ale jsou méně sladké. existují i slady v sušené podobě.

Sušená třtinová šťáva

vzniká sušením čerstvě sklizené šťávy z cukrové třtiny, má nízký glykemický index 35, neprochází procesem rafinace a obsahuje až pětkrát více minerálních látek než třtinový cukr. Kromě vitaminů skupiny B je to především železo a také vápník, draslík, hořčík a zinek.

Sirupy (javorový, zázvorový, datlový, borůvkový, agávový, rýžový)

tyto typy sirupů jsou ideální na doslazení pokrmů (smoothie, snídaňové směsi, palačinky atd.) mají tekutou formu a proto jsou velmi oblíbené. Javorový sirup je tepelně stabilní a proto se používá na marinády, omáčky, pečivo a taky na slazení kávy, čajů a kokteilů.

Kokosový nektar, kokosový cukr

vzniká z pylu palmových květů, má také nízký glykemický index 35.

Čekankový sirup

čekankový sirup je vyrobený z extraktu kořene čekanky (cikorky) a je výjímečný vysokým obsahem vlákniny, s nízkým glykemickým indexem a nízkym obsahem cukru. Více


Sušené ovoce

datlová pasta (vyrábí se ze sušených datlí bez pecek) je cestou, jak nahradit rafinovaný cukr, neobsahuje lepek, je přírodním zdrojem energie, je použití je zejména při pečení, ale i při přípravě smoothie a snídaňových směsí.

Článek: Znáte zdravotní přínosy rozinek?

Článek: Jak vyrobit datlovou pastu

Stévie

patří mezi nejzdravější přírodní sladidla, která jsou také někdy zavrhovaná. Příliš všeho škodí. Stévie má antioxidační a antidiabetické vlastnosti

  • prášek, tablety nebo tekutá s příměsí jiných složek
  • je třicetkrát sladší než cukr 
  • neobsahuje téměř kalorie

Březový cukr

xilitol je ideální pro pečení, má o 50% menší kalorickou hodnotu než běžný rafinovaný bílý cukr a nepřekyseluje organismus. Má glykemický index GI 7. více

  • vhodný pro diabetiky
  • kontraindikace: projímavé účinky při nadměrné konzumaci

Třtinová melasa

Melasa je tmavohnědý až černý hustý sirup, má specifickou chuť, připomíná lesní med. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) , A, C a D.  

Více zde: 

Yacon, Lacuma, Mequite

prášek v přírodní podobě nám může pomoci nahradit rafinovaný cukr, na rozdíl od něho obsahuje spoustu výživných látek (je vhodný i na podporu mozkových funkcí), je vhodný do smoothie, snídaňových směsí i při pečení.

  • Yacon je zdrojem sacharidů ( více jak 80% ), vlákniny, vitaminů A, B1, B2, C, a minerálů ( vápník, železo, hořčík, draslík, sodík )
  • Karob je zdravou alternativou kakaa. Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B (Vitamin B1- thiamin, Vitamin B2,- riboflavin, Vitamin B3 - niacin, Vitamin B5 - kyselina pantotenová, Vitamin B9,- kyselina listová, Vitamin C, Vitamin E , minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď.
  • Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Obsahuje draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, omega kyseliny, sacharidy, bílkoviny a vitaminy skupiny B ( B3 ).
  • Mesquite, neobsahuje lepek, je zdrojem vlákniny a proteinů, lysinu, vápníku, hořčíku, draslíku, železa a zinku. 

Článek: Ak chcete vyradiť bežný cukr, tu je niekoľko tipov ako ho nahradiť.