Rozinky a jejich účinky pro zdraví:
- působí proti zácpě (zdroj nerozpustné vlákniny)
- zdroj fruktózy a glukózy - zdroj energie
- stimulují účinnou absorpci dalších bílkovin, vitamínů a živin získaných z potravin
- působí jako prevence a zpomalení vývoje rakoviny (zdroj katechinů, což jsou polyfenolové antioxidanty v krvi)
- rozinky pomáhají snížit krevní tlak a chránit integritu srdečního zdraví
- rozinky zpomalují postprandiální inzulínovou reakci, což znamená, že po jídle mohou pomoci s snížit výkyvy v hladinách inzulínu, které mohou být nebezpečné pro pacienty s diabetem - zvyšuje rovnoměrnost a stabilitu
- brání přejídání
- obsahují značné množství železa, které přímo pomáhá při léčbě anémie, obsahují také vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu nové krve
- vysoký obsah mědi v rozinkách také napomáhá tvorbě červených krvinek
- rozinky mají germicidní, antibiotické a antioxidační vlastnosti
- obsahují polyfenolové fytonutrienty, které mají antioxidační vlastnosti a jsou velmi dobré pro oční zdraví, chrání oči před poškozením způsobeným volnými radikály (oxidanty), ve formě makulární degenerace, věkem podmíněného oslabení zraku a katarakty
- zmírňují stav zvýšené acidity krve (známý také jako toxicita krve), která může způsobovat vředy, kožní choroby, poškození vnitřních orgánů, artritidu, dnu, ledvinové kameny, padání vlasů, srdeční onemocnění, nádory a dokonce i rakovinu (draslík a hořčík)
- afrodisiakum - stimulují libido a vyvolávají vzrušení, především kvůli přítomnosti aminokyseliny nazývané arginin, který je vhodný při léčbě erektilních dysfunkcí (v Indii nevěsta a ženich pili sklenici mléka svařenou s rozinkami a špetkou šafránu při svatební noci)
- zdraví kostí, díky obsahu vápníku, který je hlavním prvkem našich kostí, je přítomen v rozinkách (bór)
- užitečné při prevenci osteoporózy vyvolané menopauzou u žen a jsou velmi prospěšné pro kosti a klouby (draslík)
- kyselina oleová hraje zásadní roli při ochraně zubů proti zubnímu kazu, dutinám a křehkosti zubů
- zvyšují prevenci proti růstu bakterií (bór potlačuje růstu ústních bakterií a podporuje silné zuby)
- vlákna v rozinkách také pomáhá podporovat vylučování žluče z těla a stimulují spalování tzv. zlého cholesterolu
- detoxikují organismus (vláknina na sebe váže toxické látky v zažívacím traktu a chrání před střevními chorobami)
- díky vysokámu obsahu kalorii zvyšují hmotnost zdravým způsobem
Rozinky, zdroj vitaminů a minerálů
Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C, E a minerálů draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.
TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.
Pokud jsou rozinky sířené, doporučujeme je dobře proprat v teplé vodě.
Použití: snídaňové směsi, jogurty, v kombinaci s vločkami atd, před konzumací doporučujeme rozinky na 1-2 hodiny namočit do vody.