Vodní stopa masa

Vodní stopa masa

Spotřeba masa ve světě se díky bohatnutí populace v posledních 60 letech zpětinásobila. Na "výrobu" kilogramu hovězího se totiž spotřebuje 15 tisíc litrů vody, na kilogram vepřového téměř 6 tisíc litrů.

Předpokládá se, že do roku 2050 přibydou na světě dvě miliardy lidí. Na základě dosavadních trendů bude potřeba vyprodukovat o 60 % více potravin než dnes, podle jiných i více než dvojnásobek. Procento orné půdy se však nezmění, ba naopak bude menší (zástavba, neplodná půda atd.).

  • V roce 2007 již žilo více jak 50% světové populace ve městech a v roce 2050 by mělo být na zemi cca 9 miliard obyvatel
  • Průmyslový chov zvířat už nyní zodpovídá zhruba za 15 % všech emisí, které způsobuje člověk, a to u oxidu uhličitého, metanu i oxidu dusného, průmyslový chov přispívá velkým dílem ke ztrátě biodiverzity (divoká příroda musí vyklidit prostor polím a odvádí se voda pro pěstování plodin pro dobytek - např. kukuřice)
  • Průměrné množství snědeného masa na osobu a rok se při tom celosvětově za posledních 50 let téměř zdvojnásobilo - ze 23 kilogramů v roce 1961 na 43 kilo v roce 2014.

Od letošního roku funguje Water Footprint Network 2.0. Na jejím webu si mimo jiné můžete sami během chvíle spočítat, kolik vody spotřebujete. Buď jednoduše zde, nebo podrobněji zde

S růstem počtu obyvatel rostě strmě spotřeba vody

  • Potraviny živočišného původu jsou pět až desetkrát náročnější na vodu než potraviny čistě rostlinné. Zvíře, je totiž potřeba krmit po celý jeho život rostlinami. A všechny tyto rostliny potřebují k růstu vodu. 
  • Býk před porážkou žije 3 roky a celou dobu musí být krmen. Pro získání 200 kg masa bez kostí, které pochází z jednoho býka, bylo zapotřebí 3 091 m3 vody (98 % této vody bylo potřeba na závlahu krmiva, 2 % na pití a čištění). 
  • Průměrný Evropan za den "vypije" kolem 3000 litrů vody. Většinu ovšem nikdy nevidí. Přes 90 % této vody bylo potřeba na produkci jeho jídla a výrobků, které používá. 
  • Vegetarián nebo vegan spotřebuje v průměru o 36 % méně vody než ten, který maso konzumuje denně. 
  • V roce 2050, kdy na světě bude žít 9 miliard lidí, nebude dostatek vody na produkci dostatku potravin pro všechny  - pokud bude převažovat současný stav západní stravy  (v USA spotřebují cca 122kg masa/rok na osobu, v Evropě 90 kilogramů masa/rok na osobu , Číňané snědí v současnosti pouze 52 kg masa na osobu a rok).
  • Nedávná studie Spojených národů předpokládá světově až 75% nárůst ve spotřebě masa už v polovině tohoto století. Drůbeže by lidstvo kolem roku 2050 mohlo sníst až dvojnásobek, hovězího o 69 % a vepřového o 42 % víc. 
  • 20 % kalorií z potravin živočišného původu získávají nyní obyvatelé vyspělých zemí.
  • Už v roce 2030 bude podle OECD v oblastech s obtížným přístupem k životodárné tekutině žít téměř polovina všech lidí. 
  • Pokud bude postupovat současný trend, spotřeba masa se od roku 2000 do roku 2050 zdvojnásobí a tak bude potřeba nejen dvakrát více vody, ale také dvakrát více ploch pro pěstování krmiva pro hospodářská zvířata.
  • Dnes zaujímají pole s krmivy pro zvířata cca třetinu všech obdělávaných ploch světa. 
  • "Hrozí, že velké množství orné půdy bude využíváno na pěstování toho, co je ekonomicky výhodnější. To znamená krmiv pro zvířata a ne potravin přímo pro lidskou spotřebu." 
  • Již nyní v naší civilizaci hladoví cca 1 miliarda lidí -  jedí jednotvárnou stravu (rýže).
  • Za posledních 50 roků vzrostla světová spotřeba masa 5 x a tím adekvátně množství CO2 - chov dobytka se stal jedním z největších emitentů plynů způsobujících globální oteplování,  dokonce je vyšší než doprava a automobily.
  • K produkci jednoho kilogramu čistého masa je třeba 6,5 kg zrní, 36 kg objemového krmiva a 155 litrů vody. 
  • Jedna dojnice denně vypije 100 až 180 litrů vody, dospělý dobytek okolo 40 litrů za den, prase 25 litrů a ovce zhruba 20 litrů vody denně. 

Virtuální spotřeba vody na různé potraviny a výrobky:

  • 1 kg hovězího = 15 400 litrů

  • 1 kg sóji = 1800 litrů

  • 1 kg pšenice = 1300 litrů

  • 1 kg kuřecího = 4330 litrů

  • 1 kg vepřového = 5990 litrů

  • na jedno pivo (500ml) je potřeba 148 litrů vody

  • bochník chleba = 1000 litrů vody 

  • kilogram loupané rýže = 2500-3700 litrů vody

  • kilogram čokolády = 24 000 litrů vody 

  • bavlněné tričko = 4000 litrů vody 

  • džíny = 8-15 000 litrů vody

  • mobilní telefon = 1000 litrů vody

  • kvalitní kožené boty = až 25 000litrů vody

  • počítač = 20 tisíc litrů vody

  • více

Zdroj. rozvojovka.cz, novinky.cz

Rizikové faktory vodní stopy masa:

  • Dynamicky rostoucí počet obyvatel.
  • Dynamicky rostoucí spotřeba masa (hlavně Čína a postupně další krajiny).
  • Stagnující nebo klesající výměra obhospodařované půdy.
  • Problémy s vodou (znečištění, sucha, zvýšená potřeba vody pro živočišnou a rostlinnou výrobu).

Podtrženo a sečteno do roku 2050 pokud bude vývoj stejným směrem hrozí globální katastrofa ve formě boje o vodu, půdu a potraviny!!!!

25.5.2021 Zjistit si svoji vodní stopu lze kalkulačkou na webu. Ptá se i kolik kdo jí masa. Nejen jak často si dopřejete vanu, ale třeba i kolik a jakého masa sníte. Na to se ptá vodní kalkulačka, kterou spustil výrobce sanity GROHE spolu s agenturou Story TLRS.

Kalkulačka na stránkách se ale ptá třeba i na to, jak často a jaké jíte maso. Podle jejích autorů zatímco "výroba" 300 gramového drůbežího steaku si vyžádá 1170 litrů vody, u hovězího jde dokonce o více než 4,5 tisíce litrů. Celých 2,5 tisíce litrů pak potřebuje půl kilogramu sýra.  

https://www.e15.cz/byznys/e15-a-byznys/zjistit-si-svoji-vodni-stopu-lze-kalkulackou-na-webu-pta-se-i-kolik-kdo-ji-masa-1380625?

zobrazit více..
Loading...