Vlašské ořechy

Sušená jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Vlašské ořechy jsou zdrojem tuků, obsahují až 70 % - nenasycených mastných kyselin(omega 3 a 6), proteinů, vlákniny, vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E, minerálů - železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, mangan, draslík. Tvar vlašských ořechů připomíná lidský mozek a ne náhodou jsou vlašské ořechy vhodné i pro jeho výživu.

  • 20 gramů ořechů denně zlepšuje zdraví srdce o 30 % a o 40 % zvyšuje také pravděpodobnost, že se vám vyhne cukrovka, sníží se riziko rakoviny a hypertenze (experti z londýnské Královské univerzity vědy, techniky, lékařství a Univerzity v Oslu
  • co dokáží vlašské ořechy?

Vlašské ořechy a jejich účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporují správný vývoj mozku i celé nervové soustavě (signatura tvaru ořechu a obsah rostlinných tuků)
  • brainfood, česká superpotravina
  • zlepšuje náladu, zvyšují potenci
  • snižují hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti předčasnému stárnutí (podporují dlouhověkost)
  • zlepšují odolnost proti stresu
  • podporují imunitní systém
  • dobře zasytí (zdroj proteinů a vlákniny)
  • prospívají srdečnímu svalu
  • vhodné pro vegany a diabetiky
  • podporují růst a pevnost kostí (vápník, mangan)
  • prevence nočních křečí v lýtkách (vitamin B6)
  • působí proti chudokrevnosti (podporuje krvetvorbu)
  • doporučuje se kombinovat s obilninami (oves, rýže)
  • podporuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky (omega kyseliny, vitamin E)
  • vitamín E, který je významným antioxidantem,je důležitý i pro plodnost
  • odvar ze skořápek vlašského ořechu je zdrojem jódu
  • 100 g ořechů v sobě ukrývá v průměru 2700 kJ. 
  •  jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu. Uvedený hormon je spojován s kvalitním spánkem, protože se uvolňuje ve tmě. 
  • více

Vlašské ořechy, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: pro přímou konzumaci, do musli, jogurtů, snídaňových směsí, mnohostranné použití v kuchyni

  • nezralé zelené ořechy sklizené v polovině června se používají na výrobu ořechovice (macerát zelených plodů v alkoholu)
  • na ostrovech v Anglii se z nezralých zelených vlašských ořechů dříve vyráběla pikantní omáčka k masu na způsob kečupu. Podrtily se a vylisovaná šťáva se svařila se sardelkami, hřebíčkem, pepřem a česnekem.

  • nezralé zelené vlašské ořechy se nakládají do medu - měsících ztmavnou, změknou a získají jemnou ořechovou chuť a konzistenci kaštanů
  • pražené se solí

Kontraindikace: Nedoporučují se konzumovat při problémech se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených vzduchotěsných nádobách - ořechová jádra na vzduchu žluknou a sesychají, v mrazáku vydrží až 12 měsíců

Sušení: sušíme na větraných místech do teploty 40°C, při vyšší teplotě hořknou) cca 6 týdnů

Dávkování: stačí 3-5 jader za den, je vhodné jádra vlašských ořechů před konzumací namočit přes noc do vody - lépe se koušou

Sběr: vlašské ořechy v průběhu podzimu

  • skořápky (odvar je zdrojem jódu)
  • drcené skořápky na prášek je možno přidat do zubní pasty na bělení zubů (zbavuje zuby zubního plaku)
  • přestříkané skořápky (např. zlatá, stříbrná barva) vlašského ořechu lze použít jako dárkové balení nebo jako dekoraci
  • mezistěny oddělující jádra uvnitř skořápky (na výrobu tinktury)

Odstranění barviva při sběru a louskání ořechů: citronová šťáva a ocet

Plod: vlašský ořech s jádrem

Magie rostlin, pověsti:

  • Řekové vlašským ořechům přisuzovali plodnost a vysazovali je na všech svých dobytých územích

    některé kultury považovali vlašský ořech za symbol dlouhověkosti (ořešáky rostou stovky roků)

  • Česká Vánoční štědrovečerní tradice je pouštění lodiček po vodě, vyrobených ze skořápek vlašských ořechů a se zapálenými svíčkami, plavba lodičky dokáže předpovědět naši budoucnost či odpovědět na věc, kterou chceme znát

Jak připravit odvar ze skořápek vlašských ořechů?

vodu a skořápky ve stejném poměru přivedeme k varu a necháme 5 min. vařit, následně scedíme do uzavřené sklenice, užíváme cca 2 lžičky denně

Listy z vlašských ořechů

Listy vlašských ořechů obsahují vitaminy, glykosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické éterické oleje. Spolu se slupkou nezralých ořechů a mladými plody ořechů slouží je zlepšení našeho zdraví a jeho podpoře.

  • pomáhají posílit srdce
  • dokáží podpořit správné fungování krevních cév
  • zlepší metabolismus a sníží hladinu cukru v krvi
  • mají antibakteriální a antiseptické účinky
  • urychlují hojení ran a pomáhají při léčbě kožních onemocnění

Použití: tinktura nebo odvar

Listy ořešáku by měly být sbírány na přelomu května a června. V této době jsou listy nejvíce vyvinuté. Důležité je ujistit se, zda není sbíraný list nemocný, tzn. nesmí mít žádné patrné změny barvy. Při sběru samotném je musíme oddělit od stonku. Jakmile máme listy sesbírány, sušíme je na tmavém a vzdušném místě. Dobře sušené listy by neměly ztrácet svou přirozenou barvu. Pokud vám některý zhnědne, ihned ho vyhoďte.

Jak připravit odvar z listů? Do hrnce vložte lžicí sušených listů, zalijte je 0,5 litrem vlažné vody, a po dobu 10 minut zahřívejte-nevařit! Poté počkejte 5 minut. Odvar můžete použít na výplach úst a dásní. 

zobrazit více..
Loading...