Vláknina

Vlákninou se nazývají všechny potraviny rostlinného původu, které nejsou rozkládány trávícími enzymy . Doporučená spotřeba vlákniny je cca 20 - 30g/den a můžeme ji zařadit mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout. Vláknina se nerozkládá a má schopnost na sebe „nabalovat“ další zplodiny a tak tělo čistí od nežádoucích látek v těle.

Vysoký obsah vlákniny ve stravě má významnou roli v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Potravní vlákninu tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu.

Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena.

Rozeznáváme 2 druhy vlákniny:

  • rozpustnou ve vodě (není rozpustná ve vodě, ale dobře jí dokáže absorbovat) při fermentaci je zdrojem energie, působí jako prebiotikum (např. pektin, beta-glukany)
  • nerozpustnou ve vodě (rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě) nefermentuje, odvádí toxiny z těla, zvyšuje objem stolice a snižuje potíže typu zácpy a nemocí trávicí trubice., není zdrojem energie. (např. celulóza, lignin)

Účinky vlákniny

  • zabraňuje zácpě
  • zmírňuje průjem
  • umí na sebe navázat velké množství vody, takže v podstatě zvětší svůj objem, což vyvolá pocit sytosti a oddálí pocit hladu
  • snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
  • snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku
  • zmírňuje hemeroidy
  • omezuje tvorbu žlučových kamenů
  • pomáhá při redukčních dietách
  • pomáhá čistit střeva
  • dobře zasytí
  • má pozitivní význam u diabetiků – snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů
  • je prevencí paradontózy a zubního kazu
  • prospívá peristaltice střev
  • detoxikuje
  • pohlcuje nebezpečné a škodlivé látky
  • pomáhá srazit zvýšenou hladinu cholesterolu
  • váže žlučové kyseliny - a tím působí preventivně proti vzniku žlučovým kamenům

Přírodní zdroje vlákniny:

  • bobule
  • sušené ovoce (arónie, borůvky, brusinky, švestky, goji, meruňky)
  • datle a fíky
  • ovesné vločky (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny s převahou beta glukanů)
  • špenát a listová zelenina
  • ovoce (banán, jablko, granátové jablko)
  • psyllium
  • kořenová zelenina
  • brambory se slupkou
  • luštěniny a obiloviny (fazole, hrách, kukuřice, čočka, fazole, cizrna, pohanka, hnědá rýže...)
  • ořechy a semínka (Chia semínka, Quinoa, Teff, len, slunečnice...)
  • mandle 12g ve 100g
  • žitno pšeničný chleba celozrný pokud obsahuje min. 5g vlániny na 100g (díky žitu má tmavší barvu)

Články o vláknině:

Zobrazit více Zabalit
Loading...