Vitamínové doplňky mohou nadělat víc škody než užitku

Řada lidí je přesvědčena, že pro udržení zdraví je nezbytné konzumovat vitamínové a minerální doplňky. Desetiletí vědeckého výzkumu ale ukazují, že zdraví příliš neprospívají a mohou být dokonce škodlivé.

A jak to vypadá, je světový bussines s vitamínovými doplňky velmi zajímavý! Jen pro příklad za rok 2011:

  • multivitamíny 16 miliard dolarů
  • vitamíny skupiny B 4,5 miliardy USD
  • vitamin C 4 miliardy USD

Tento velký trh se vytvořil díky nositeli Nobelovi ceny (získal ji dvakrát v různých oborech) biochemikovi a kvantovému chemikovi Linusovi Paulingovi ( mimochodem v roce 1994, ve věku 93 roků, Linus Pouling zemřel na rakovinu prostaty), který byl velký propagátor užívání vitamínu C ve vysokých dávkách ( až 200 x více než je doporučená denní dávka). Mezinárodní organizace Cochrane Collaboration si vzala za cíl porovnat 55 studií na téma vitamín C.

Článek: Pomůžou nám vitamíny v tabletkách k lepšímu zdraví? Spíš naopak...

Jejich závěr?

Pravidelné užívání vitamínu C lidi neochránilo před nachlazením, i když zkrátilo její trvání; v průměru ale o pouhých 8 % u dospělých a o 14 % u dětí. Podle autorů studie tedy plošné podávání vitamínů C nemá význam. Když potom posoudili studie, ve kterých byl podáván vitamín C až po nástupu prvních příznaků nachlazení, zjistili, že vitamín nemá na délku ani závažnost příznaků žádný vliv..

Jaké jsou nejběžnější mýty o vitamínech?

  • Vitamínem C proti chřipce ( při vypuknutí chřipky tak u běžného člověka nemá zvýšená dávka vitamínu C výraznější léčebný efekt )

  • Vitamíny se mohou užívat v jakémkoliv množství ( zejména vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, a K mohou při předávkování způsobit toxickou reakci,  při nadměrné míře konzumace syntetického vitamínu C může dojít k tvorbě ledvinových kamenů či kožních ekzémů

  • Syntetické vitamíny jsou dostatečnou náhražkou těch přírodních ( vyhněte se zejména vitamínům rozpustných v tucích, jako je A, D, E a K, které se ukládají v těle a mohou tak poškodit zdraví )

  • Vitamíny snižují riziko vzniku rakoviny a srdečních onemocnění ( vitamínové doplňky NEdokážou zabránit vzniku nejčastějších chronických onemocnění)

  • Stejné vitamíny mohou užívat senioři i děti ( děti potřebují pro zdravý růst a vývoj organismu vitamín D, vápník nebo fluor, seniorům chybí zejména vitamíny skupiny B (B6, B9 a B12 ) .

Potíž ale nastává i ovoce a zeleniny. Díky intenzivnímu pěstování ovoce a zeleniny zaměřené pouze na zisk, nedostatečná obnova půdy, humusu, výživných látek, práce živočišné říše, předčasná sklizeň, dozrávání v umělých podmínkách v ochranné atmosféře, dlouhá cesta za zákazníkem ( např. moderní způsob pěstování v hydroponiích ), zásadně snižuje obsah vitamínů a minerálů ( např. Vitamin C u citrusových plodů až o 60-90% !!!). Nyní se stává, že konzumuje pouze obal bez chuti, s minimem vitamínů a minerálů.
Například vitamin E téměř úplně zmizel ze salátu, hrášku, jablek, petrželi. Množství vitaminů ve špenátu může být až 30 krát ménší než v jiných zelených plodinách. Jinými slovy, dokonce i zcela vyvážená strava nemusí poskytovat tělu potřebné vitamíny.

Současný způsob obhospodařování půdy (průmyslová hnojiva) snížil obsah minerálů v plodinách na 30% původní úrovně. Minerály v imunitním systému hrají důležitou úlohu, jsou zbraněmi, kterými vyzbrojíte vaše leukocity. Stopové prvky poklesly dokonce na 10% původní hodnoty. Stopové prvky v imunitním systému způsobují, že leukocity vidí maligní a nemaligní buňky ( likviduje maligní buňky). Díky současnému velmi nízkému stavu obsahu minerálů v pěstovaných produktech nemá imunitní systém zbraně ani vidění. Díky tomuto stavu dojde ke zvýšení počtu onkologických onemocněních (dlouhodobá drahá léčba) do cca 10 roků o 70%!!!.

Ztráty vitamínů - příklady:

  • Při vaření mléka dochází u kterých vitamínů v něm obsažených ke snížení.
  • V průměru 9 měsíců v roce Evropané jídí ovoce a zeleninu pěstovanou ve sklenících nebo hydropóniích, nebo jsou dlouhodobé skladovány. Takové ovoce a zelenina mají již znatelně nižší hladinu obsahu vitaminu ve srovnání s ovocem a zeleninou čerstvou.
  • Po třech dnech skladování potravin v chladničce dochází ke ztrátě 30% vitamínu C (při teplotě místnosti, je to dokonce 50%).
  • Při tepelném zpracování potravin je ztraceno cca 25% - 100% vitamínů.
  • Oloupaná zelenina obsahuje mnohem méně vitamínů (mrkev, okurka,brambory...)
  • Sušení, zmrazování, mechanické zpracování, skladování v železné nádobě, pasterizace snižuje také významně obsah vitaminů
  • Obsah vitaminů v ovoci a zelenině se velmi liší v závislosti na ročních obdobích.

Obsah živin v ovoci a zelenině v supermarketech (studie z let 1985, 1996 a 2002)

Zpracováno s využitím dat z průzkumů sanatoria v Schwarzwaldu a Pharmaconcernu Geigy
Zpracováno s využitím dat z průzkumů sanatoria v Schwarzwaldu a Pharmaconcernu Geigy

Řada lidí je přesvědčena, že pro udržení zdraví je nezbytné konzumovat vitamínové a minerální doplňky. Desetiletí vědeckého výzkumu ale ukazují, že zdraví příliš neprospívají a mohou být dokonce škodlivé.

A jak to vypadá, je světový bussines s vitamínovými doplňky velmi zajímavý! Jen pro příklad za rok 2011:

  • multivitamíny 16 miliard dolarů
  • vitamíny skupiny B 4,5 miliardy USD
  • vitamin C 4 miliardy USD

Tento velký trh se vytvořil díky nositeli Nobelovi ceny (získal ji dvakrát v různých oborech) biochemikovi a kvantovému chemikovi Linusovi Paulingovi ( mimochodem v roce 1994, ve věku 93 roků, Linus Pouling zemřel na rakovinu prostaty), který byl velký propagátor užívání vitamínu C ve vysokých dávkách ( až 200 x více než je doporučená denní dávka). Mezinárodní organizace Cochrane Collaboration si vzala za cíl porovnat 55 studií na téma vitamín C.

Článek: Pomůžou nám vitamíny v tabletkách k lepšímu zdraví? Spíš naopak...

Jejich závěr?

Pravidelné užívání vitamínu C lidi neochránilo před nachlazením, i když zkrátilo její trvání; v průměru ale o pouhých 8 % u dospělých a o 14 % u dětí. Podle autorů studie tedy plošné podávání vitamínů C nemá význam. Když potom posoudili studie, ve kterých byl podáván vitamín C až po nástupu prvních příznaků nachlazení, zjistili, že vitamín nemá na délku ani závažnost příznaků žádný vliv..

Jaké jsou nejběžnější mýty o vitamínech?

  • Vitamínem C proti chřipce ( při vypuknutí chřipky tak u běžného člověka nemá zvýšená dávka vitamínu C výraznější léčebný efekt )

  • Vitamíny se mohou užívat v jakémkoliv množství ( zejména vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, a K mohou při předávkování způsobit toxickou reakci,  při nadměrné míře konzumace syntetického vitamínu C může dojít k tvorbě ledvinových kamenů či kožních ekzémů

  • Syntetické vitamíny jsou dostatečnou náhražkou těch přírodních ( vyhněte se zejména vitamínům rozpustných v tucích, jako je A, D, E a K, které se ukládají v těle a mohou tak poškodit zdraví )

  • Vitamíny snižují riziko vzniku rakoviny a srdečních onemocnění ( vitamínové doplňky NEdokážou zabránit vzniku nejčastějších chronických onemocnění)

  • Stejné vitamíny mohou užívat senioři i děti ( děti potřebují pro zdravý růst a vývoj organismu vitamín D, vápník nebo fluor, seniorům chybí zejména vitamíny skupiny B (B6, B9 a B12 ) .

Potíž ale nastává i ovoce a zeleniny. Díky intenzivnímu pěstování ovoce a zeleniny zaměřené pouze na zisk, nedostatečná obnova půdy, humusu, výživných látek, práce živočišné říše, předčasná sklizeň, dozrávání v umělých podmínkách v ochranné atmosféře, dlouhá cesta za zákazníkem ( např. moderní způsob pěstování v hydroponiích ), zásadně snižuje obsah vitamínů a minerálů ( např. Vitamin C u citrusových plodů až o 60-90% !!!). Nyní se stává, že konzumuje pouze obal bez chuti, s minimem vitamínů a minerálů.
Například vitamin E téměř úplně zmizel ze salátu, hrášku, jablek, petrželi. Množství vitaminů ve špenátu může být až 30 krát ménší než v jiných zelených plodinách. Jinými slovy, dokonce i zcela vyvážená strava nemusí poskytovat tělu potřebné vitamíny.

Současný způsob obhospodařování půdy (průmyslová hnojiva) snížil obsah minerálů v plodinách na 30% původní úrovně. Minerály v imunitním systému hrají důležitou úlohu, jsou zbraněmi, kterými vyzbrojíte vaše leukocity. Stopové prvky poklesly dokonce na 10% původní hodnoty. Stopové prvky v imunitním systému způsobují, že leukocity vidí maligní a nemaligní buňky ( likviduje maligní buňky). Díky současnému velmi nízkému stavu obsahu minerálů v pěstovaných produktech nemá imunitní systém zbraně ani vidění. Díky tomuto stavu dojde ke zvýšení počtu onkologických onemocněních (dlouhodobá drahá léčba) do cca 10 roků o 70%!!!.

Ztráty vitamínů - příklady:

  • Při vaření mléka dochází u kterých vitamínů v něm obsažených ke snížení.
  • V průměru 9 měsíců v roce Evropané jídí ovoce a zeleninu pěstovanou ve sklenících nebo hydropóniích, nebo jsou dlouhodobé skladovány. Takové ovoce a zelenina mají již znatelně nižší hladinu obsahu vitaminu ve srovnání s ovocem a zeleninou čerstvou.
  • Po třech dnech skladování potravin v chladničce dochází ke ztrátě 30% vitamínu C (při teplotě místnosti, je to dokonce 50%).
  • Při tepelném zpracování potravin je ztraceno cca 25% - 100% vitamínů.
  • Oloupaná zelenina obsahuje mnohem méně vitamínů (mrkev, okurka,brambory...)
  • Sušení, zmrazování, mechanické zpracování, skladování v železné nádobě, pasterizace snižuje také významně obsah vitaminů
  • Obsah vitaminů v ovoci a zelenině se velmi liší v závislosti na ročních obdobích.

Obsah živin v ovoci a zelenině v supermarketech (studie z let 1985, 1996 a 2002)

Zpracováno s využitím dat z průzkumů sanatoria v Schwarzwaldu a Pharmaconcernu Geigy
Zpracováno s využitím dat z průzkumů sanatoria v Schwarzwaldu a Pharmaconcernu Geigy