Potíž ale nastává i ovoce a zeleniny. Díky intenzivnímu pěstování ovoce a zeleniny zaměřené pouze na zisk, nedostatečná obnova půdy, humusu, výživných látek, práce živočišné říše, předčasná sklizeň, dozrávání v umělých podmínkách v ochranné atmosféře, dlouhá cesta za zákazníkem ( např. moderní způsob pěstování v hydroponiích ), zásadně snižuje obsah vitamínů a minerálů ( např. Vitamin C u citrusových plodů až o 60-90% !!!). Nyní se stává, že konzumuje pouze obal bez chuti, s minimem vitamínů a minerálů.
Například vitamin E téměř úplně zmizel ze salátu, hrášku, jablek, petrželi. Množství vitaminů ve špenátu může být až 30 krát ménší než v jiných zelených plodinách. Jinými slovy, dokonce i zcela vyvážená strava nemusí poskytovat tělu potřebné vitamíny.
Současný způsob obhospodařování půdy (průmyslová hnojiva) snížil obsah minerálů v plodinách na 30% původní úrovně. Minerály v imunitním systému hrají důležitou úlohu, jsou zbraněmi, kterými vyzbrojíte vaše leukocity. Stopové prvky poklesly dokonce na 10% původní hodnoty. Stopové prvky v imunitním systému způsobují, že leukocity vidí maligní a nemaligní buňky ( likviduje maligní buňky). Díky současnému velmi nízkému stavu obsahu minerálů v pěstovaných produktech nemá imunitní systém zbraně ani vidění. Díky tomuto stavu dojde ke zvýšení počtu onkologických onemocněních (dlouhodobá drahá léčba) do cca 10 roků o 70%!!!.
Ztráty vitamínů - příklady:
- Při vaření mléka dochází u kterých vitamínů v něm obsažených ke snížení.
- V průměru 9 měsíců v roce Evropané jídí ovoce a zeleninu pěstovanou ve sklenících nebo hydropóniích, nebo jsou dlouhodobé skladovány. Takové ovoce a zelenina mají již znatelně nižší hladinu obsahu vitaminu ve srovnání s ovocem a zeleninou čerstvou.
- Po třech dnech skladování potravin v chladničce dochází ke ztrátě 30% vitamínu C (při teplotě místnosti, je to dokonce 50%).
- Při tepelném zpracování potravin je ztraceno cca 25% - 100% vitamínů.
- Oloupaná zelenina obsahuje mnohem méně vitamínů (mrkev, okurka,brambory...)
- Sušení, zmrazování, mechanické zpracování, skladování v železné nádobě, pasterizace snižuje také významně obsah vitaminů
- Obsah vitaminů v ovoci a zelenině se velmi liší v závislosti na ročních obdobích.