Vitamin K2
Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou. Jenže hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
- Vysoké dávky vitamínu A a E brání vstřebávání vitaminu K2.
- K2 svým způsobem hýbe vápníkem v těle tak, že aktivuje jisté bílkoviny, které vedou vápník do kostí a zubů. Zároveň zamezuje ukládání, nebo i odstaňuje uložený vápník na cévách a v měkkých tkáních, kde je usazování nežádoucí.
Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K2.
- K2 MK-4, menatetrenon je zvířaty vytvářen z vitamínu K1, který se nachází v zelené trávě, (vojtěška apod.).
- Vitamín K2 MK-7, menachinon, je produkován bakteriemi.
- syntetický vitamín K3, menadion, přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu býložravců vytváří K2 ve formě MK-4 v mnohem menší míře než z vitamínu K1.
Vitamín K2 se dále dělí podle počtu opakujících se izoprenových jednotek v bočním řetězci molekuly. Pro podtypy vitamínu K2 používáme zkratku MK a přidáváme specifikaci číslem n (MK-n), kde n označuje počet izoprenových jednotek. Běžné jsou podtypy MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, MK-10. Lidský organizmus, resp. bakterie přítomné v lidském organizmu, vytvářejí MK-4. MK-4 ale není bakteriemi vyráběn v těle v dostatečném množství
Hlavní příznaky nedostatku vitaminu K2:
- zvýšená hladina extracelulárního vápníku, hyperkalcémie
- kornatění tepen a tím spojení zvýšení VLDL cholesterolu
- impotence
- bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, mohou být spojené se zánětem,
- únava, malátnost, svalová slabost, tendence k polehávání.
Ostatní příznaky shodné s hyperkalcémií:
- pocit horkosti, periferní vazodilatace (roztažení cév)
- nechutenství (anorexie)
- nevolnost, zvracení
- bolesti břicha
- zvýšené slinění (polydipsie)
- žízeň, zvýšené močení (polyurie)
- zácpa
- psychické změny, depresivní ladění a nálady, letargie, křeče, zmatenost
Jaké má vitamin K2 účinky?
- ddstraňuje bolesti různého původu, zad, hlavy a svalů (bez cvičení).
- zlepšuje prokrvení odstraňuje kalcifikaci cév
- pozitivně působí na vlasy a pleť, zlepší celkový vzhled
- zlepšuje erekci
- pomáhá při únavě, nespavosti, ospalosti, nervozitě
- pomáhá při osteoporóze
- dodává sílu a omlazuje - pouze varianta MK-7
- brání odumírání buněk po glutamanu sodném
- zlepšení stavu zubů
- pozitivně působí u degenerativních chorob (ALS, Alzheimerova, Parkinsonova choroba)
- působí proti vráskám na kůži, způsobených právě přebytkem vápníku
Zdroje vitaminu K2:
v žádných potravinách z hypermarketu není obsaženo dost vitamínu K2. Dostatečné množství je jen v živočišných potravinách vypěstovaných po domácku. Zvířata potřebuji zelenou travu, aby mohla vytvářet vitamín K2, jetel a vojtěšku.
- natto, vařené - tradiční japonské jídlo vyrobené z sojových fermentovaných bobů na rýžové slámě ( 90% MK-7)
- husí játra (100% MK-4)
- tvrdé a měkké sýry (6% MK-4, 2% MK-5, 1% MK-6, 2% MK-7, 22% MK-8, 67% MK-9)
- vaječný žloutek (98% MK-4, 2% MK-6) - (obsahuje 40-50 mikrogramů K2 -slepice na trávě)
- tzv. trávou krmené máslo
- máslo (100% MK-4)
- přepuštěné máslo ghee - ze zvířat pasených na trávě
- Menachinon K2 MK-7 se vyskytuje především v živočišných tucích (máslo, sádlo, lůj, smetana)
- kachní sádlo
- vývar z kostí
- Smetana, smetanové sýry, méně netučné sýry, tučný tvaroh, plnotučné mléko, maso, vnitřnosti.
Zdroj: Wikipedie

zobrazit více..
Loading...