Úzkost, úzkostné stavy
Úzkost a deprese jdou často ruku v ruce, přičemž asi polovina pacientů s depresí také zažívá úzkost. Úzkost je v korelaci s nižší hladinou antioxidačního stavu. Pokud zařadíte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, mužete zmírnit příznaky úzkostných poruch. Více o úzkosti
Jaké antioxidanty působí proti úzkosti:
- Fazole : sušené malé červené, Pinto, černé, červené ledvinky
- Ovoce : jablka (Gala, Granny Smith, Red Delicious), švestky, třešně, švestky
- Lesní ovoce: ostružiny, jahody, brusinky, maliny, borůvky
- Ořechy: vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle
- Zelenina : artyčoky, kapusta, špenát, červená řepa, brokolice
- Koření: kurkumaí (obsahující účinnou látku kurkumin) a zázvor
Potraviny na potlačení úzkosti
- Potraviny přirozeně bohaté na hořčík mohou pomoci, aby se člověk cítil klidnější listové zeleniny, (jako je špenát a mangoldem), luštěniny, ořechy, semena a cereálie.
- Potraviny bohaté na zinek, ( ústřice, kešu oříšky, játra, hovězí maso, a žloutky).
- Mandle - tyto minerály ( hořčík, selen a zinek) působí proti úzkosti
- Tmavá čokoláda (zvyšuje ladinu serotoninu a zpomaluje produkci stresových hormonů)
- Avokádo (díky obsahu omega-3 mastných kyselin a draslíku)
- Banány (obsahují vitaminy skupiny B a ty přispívají k produkci serotoninu)
- Borůvky (podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce, jsou velmi účinné proti depresi)
- Ostatní potraviny, (tučné ryby - divoký aljašský losos, obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Studie studentů lékařské fakulty, která byla dokončena v roce 2011 jako jedna z prvních ukázala, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit úzkost.
- Probiotické potraviny (nakládané okurky, zelí a kefír).
- Chřest.
- Potraviny bohaté na vitamíny skupiny B (např.avokádo a mandle)
- Tyto potraviny urychlují uvolňování neurotransmiterů (serotonin a dopamin). Jsou prvním krokem k modstraněníí úzkost.
Byliny působící proti úzkosti:
- mučenka
- kozlík lékařský
- šišák bajkalský
zobrazit více..
Loading...