Tykev obecná - cuketa

Cukety obsahují skoro 90% vody, vlákninu, stopové prvky, vitamín E (obsažený ve slupce) a vitamín A, který je rozpustný v tucích. Proto je vhodné do přípravy pokrmů z cuket použít trošku olivového oleje. Cuketa obsahuje další významné látky jako je měď, fosfor, zinek, hořčík, draslík a vápník. Tykev se neplazí, ale má keřovitý vzrůst, 3-4 rostlinky postačí pro spotřebu jedné rodiny.

Cuketa a její účinky na zdraví:

  • pomáhá v detoxikaci organizmu
  • nízkokalorická potravina
  • vylučuje nadbytečnou vodu z těla včetně kyselin a toxinů
  • čistí trávící trakt, díky obsahu vlákniny
  • odporuje činnost ledvin a je vhodná pro osoby s cukrovkou, nadváhou a s otoky končetin
  • díky vitamínu A je střevní sliznice odolná zánětům a infekcím
Použití: cuketa lze vařit, grilovat, zapékat, dokonce i zavařovat, připravovat z ní lahodné cuketové karbanátky, zeleninové čatní nebo cuketovou polévku. Je vhodná i jako letní příloha k masu nebo grilovaným sýrům.
 
zobrazit více..
Loading...