Tuřín, kolník, kvak

tuřín (kořenová i listová zelenina) je robusní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovatelných zelenin., která vznikla křížením hlávkového zelí a vodnice a obsahuje téměř 90% vody, bílkoviny, tuky, vitamín C, B1, B3, B6, B9, E, K, karoten, draslík, sodík, fosfor, železo, vápník. Tuřín je podobný bramborám, celeru nebo kedlubnám. Je poměrně dobrým zdrojem vitamínu C (21 mg/100 g), je bohatý na draslík (191 mg/100 g) a sodík (67 mg/100 g). Obsahuje malé množství kalorií, pouze 27 kcal na 100 g, a z 92 % je tvořen vodou.
 
Listy tuřínu obsahují téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů. Z hlediska výživy je nejvýznamnější koncentrace vitaminů a minerálů, především vápníku, provitaminu A (betakarotenu), vitaminu C, kyseliny listové a železa.
  • nať(listy) tuřínu obsahuje hodně vlákniny a vápníku, připravuje se jako špenát (alternativa)
  • tuřín více

Tuřín a jeho účinky:

  • zvyšuje peristaltiku střev - díky vláknině
  • vhodný při zánětech jater a žlučníku či při žlučníkových kamenech
  • vhodný při problémech se zažívacím systémem
  • antioxidant - zdroj vitamínu C
  • čistí krev
  • vhodné při zlomeninách a osteoporóze
  • podporuje kardiovaskulární systém
  • protizánětlivé účinky
  • prevence rakoviny
  • podporuje obranyschopnost
  • snižuje množství kyslíku při cvičení
  • zvyšují průtok krve do svalů
  • při redukčních dietách
  • dobře zasytí
  • brainfood
  • vhodný při redukčních dietách
  • čistí ledviny a močové cesty
  • působí proti plynatosti
  • detoxikuje
  • při dně
  • proti bolavým zubům
  • podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti
  • usnadňuje vylučování kyseliny močové
Kontraindikace: při akutním zánětu jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.
Chuť: nasládlá a jemně pepřovitá
Použití: do polévek, do dušených zeleninových směsí a k dušenému masu, chutná je směs tuřínu a brambor podávaná k masu a rybám, pro přípravu zdravých hranolek

Příprava tuřínu na vaření: oloupeme vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. 

zobrazit více..
Loading...