Trnky

Trnky jsou bobulovité malé peckovice se žlutozelenou dužinou (bobuloviny) tmavomodrou barvou, dozrávají v pozdnním podzimu a  jsou i cenným Trnkyzdrojem vitamínu C, A, E, tříslovin a ovocných kyselin.
 
  • posilují organismus a působí jako životabudič
  • povzbuzují a podporují proces trávení
  • propívají při křečích, zvracení a průjmu
  • více informací
Plody sbíráme na podzim v době plné zralosti, nejlépe po prvním mrazu - plody zesládnou (říjen, listopad) a je sušíme, nejlépe při teplotě do 40 °C (v troubě)
 
Chuť: trnky mají hořkou chuť, po přejití mrazem zesládnou a zmirní se jejich trpkost
Použití: na přípravu švestkových povidel, trnkového vína
 

Jak vyrobit trnkové víno?

Níže uvedené ingredience smícháme, zalijeme červeným vínem a necháme 14 dní louhovat na klidném tmavém místě, dennědůkladně protřepeme. Po uplynutí 2 týdnů přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity cca 20-30ml denně.
  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 ks tlučených hřebíčků
  • 4 ks tlučené badyány

TRNKY VE VÍNĚ

1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 °C. Podáváme ke zvěřině.

 

zobrazit více..
Loading...