Trnky
Trnky jsou bobulovité malé peckovice se žlutozelenou dužinou (bobuloviny) tmavomodrou barvou, dozrávají v pozdnním podzimu a jsou i cenným zdrojem vitamínu C, A, E, tříslovin a ovocných kyselin.
- posilují organismus a působí jako životabudič
- povzbuzují a podporují proces trávení
- propívají při křečích, zvracení a průjmu
- více informací
Plody sbíráme na podzim v době plné zralosti, nejlépe po prvním mrazu - plody zesládnou (říjen, listopad) a je sušíme, nejlépe při teplotě do 40 °C (v troubě)
Chuť: trnky mají hořkou chuť, po přejití mrazem zesládnou a zmirní se jejich trpkost
Použití: na přípravu švestkových povidel, trnkového vína
Jak vyrobit trnkové víno?
Níže uvedené ingredience smícháme, zalijeme červeným vínem a necháme 14 dní louhovat na klidném tmavém místě, dennědůkladně protřepeme. Po uplynutí 2 týdnů přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity cca 20-30ml denně.
- 2 šálky nasekaných trnkových plodů
- 1 litr kvalitního červeného vína
- půl lžičky skořice
- 6 ks tlučených hřebíčků
- 4 ks tlučené badyány
TRNKY VE VÍNĚ
1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 °C. Podáváme ke zvěřině.
zobrazit více..
Loading...