Teff recepty


Injera - podobná palačince ( denním chlebem Etiopanů  )

Ingredience

  • 3/4 šálku jemně mletého tefu
  • 3 1/2 šálku vody
  • sůl
  • slunečnicový nebo jiný rostlinný olej

kde koupit teffová semínka?

Postup:

1. Smíchejte mletý teff s 3 1/2 šálky vody a nechte stát v misce zakryté utěrkou, při pokojové teplotě, dokud se neobjeví bublinky a je jasné že těsto kvasí. To může trvat asi 3 dny. Zkvašená směs by měla být konzistence palačinkového těsta.

2. Přimíchejte sůl, jen tak aby byla sotva poznatelná slaná chuť.

3. Lehce potřete olejem co největší pánev. Zahřejte na střední teplotu. Dále se postupuje jako u běžných palačinek. Nalijte těsto na pánev. Asi 1/4 šálku těsta bude stačit na 8-palcovou pánev. Doporučená je klasická francouzská metoda pro velmi tenké palačinky (crepes). Injera by neměla být tak tenká jako papír, jako u crepes, ale zase má být tenčí než lívanec. Měla by být asi 1/3 palce tlustá.

4. Připravujte krátce, dokud se okraje nezačnou zvedat z pánve. Vyjměte a nechte vychladnout.

Pro 10 - 12 kusů injera.

Nutriční hodnoty teffu na 100 g:

1492 kJ

11,5 g bílkovin

69 g sacharidů

2,2 g tuků

(488 mg draslíku, 0% cholesterolu)

Základní příprava teffu

Zrno teffu se vaří obdobně jako rýže, avšak pozor! Zatímco u rýže dáváme dva šálky vody na jeden šálek rýže, u teffu je třeba použít na jeden díl zrna 3 díly vody. Zdá se to možná nepochopitelné, vzhledem k tomu jak je zrno teffu miniaturní, avšak právě tento poměr je ten správný.

Zrno teffu můžeme před vařením propláchnout vodou, ale není to nutné. Vaříme na mírném ohni. Zhruba po 15 minutách začnou na hladině plavat jednotlivá zrnka, ale hlavní hustá kaše se mezitím už tvoří na dně hrnce, proto promíchejte, aby nedošlo k připálení. Uvařený teff je měkký, má lahodnou oříškovou chuť a příjemné aroma. K ochucení je možné použít jakékoliv koření. Například se skořicí či vanilkou je vynikající.

Teffové palačinky

  • 1 šálek vařeného Teffu nebo 1 šálek bezlepkové teffové mouky
  • 1/4 lžičky mořské nebo Himalájské sůli
  • jedno vejce ( není nutné )
  • 1 šálek vody ( mléka )
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje (volitelně)

Smíchejte všechny ingredience a připravujte pánvi s olejem jako tradiční palačinky.

Tefflovník s jahodami

Tefflovník je obdoba jahelníku. Jáhly nahradilo zrno teffu (posléze také zrno quinoy) a výsledek je skvělý. Obzvláště v létě, kdy můžete vyzkoušet nejrůznější ovocné obměny - s malinami, meruňkami či třeba rybízem. Tefflovník je zdravý dezert, který milují i děti!

Ingredience na 4 porce:

250 g teffového zrna (světlého či tmavého)

300 g jahod

2 vejce

4 lžíce medu

3 lžíce másla

0,5 l mléka

Postup:

Zrno teffu jedenkrát spaříme, přecedíme, necháme okapat a pak zalijeme mlékem smíchaným s trochou vody. Dáme vařit doměkka. Ušleháme sníh z bílků. Do uvařeného a horkého zrna teffu vmícháme máslo. Když zrno trochu zchladne, přidáme žloutky, med a nakonec také bílkový sníh. Zapékací misky vymažeme, dna vyložíme vždy polovinou teffu, na něj vyskládáme jahody a pokryjeme druhou půlkou teffu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud povrch nezrůžoví. Naservírovaný tefflovník můžeme malinko pokapat medem.

Teffová kaše s datlovým sirupem a kokosem

Zrníčka teffu rozvaříme v poměru jeden šálek zrnek na tři šálky vody na kaši. Můžeme přidat trochu rostlinného másla nebo kokosového tuku, k ochucení polijeme datlovým sirupem a posypeme kokosem. Variace mohou být různé.

Teffový kořeněný koláč

(bez lepku, bez vajec, bez mléka, bez ořechů)

Sypké

  • 1 hrnek tmavé teffové mouky (Adveni Medical)
  • 1/2 hrnku tapiokové škrobové mouky (Adveni Medical)
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1/2 lžička jedlé sody
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • koření (aby to mělo tu správnou chuť): 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1/8 lžičky mletého badyánu, 1/8 lžičky mletého hřebíčku

Mokré

  • 2/3 hrnky jablečného protlaku
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce melasy
  • 3 lžíce medu
  • 1 zelené jablko, oloupané a nakrájené na kostičky

Troubu předehřejeme na 175°C. Nachystáme si pekáček (20×20) a vyložíme papírem na pečení. Všechny "mokré" ingredience musí být při pokojové teplotě, aby se vám nevysrážel rozpuštěný kokosový olej (olej pro rozpuštění stačí položit na teplé místo nebo postavit do teplé vody).

V misce si smícháme všechny sypké suroviny (prvních 9 ingrediencí).

zdroj: BIO-LIFE

zobrazit více..
Loading...