Švestky

Švestky (Prunus domestica) patří mezi peckovité ovoce s vysokým obsahem vlákniny a tím pochopitelně udržují naše střeva ve zdravé pohotovosti. Je všeobecně známo, jak švestková šťáva, nebo kompot, pomáhá po porodu či operaci rozhýbat střeva.

Sušené švestky a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • posilují resilienci a osu MTM

  • zdrojem protioxidantům, které zpomalují proces stárnutí (vitamin C, E)
  • působí proti tuhé stolici a podporují peristaltiku střev

  • příznivě působí na nervový systém díky obsahu vitaminů skupiny B

  • vysoký obsah draslíku

  • podporují zdraví vlasů, nehtů a pokožky (biotin)
  • podporují snažší vstřebávání výživných látek a zažívání
  • http://suseneplody.webnode.cz/susene-plody/svestka/

Švestky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

TIP: Ideální je kombinace švestek a mletého máku, mák je zdrojem proteinů, omega 3 a švestky jsou zdrojem vitamínů, které se díky tukům v máku lépe vstřebávají. Tato kombinace je vhodná zejména pro vegany, vegetariány, sportovce a pro ty, kteří mají nedostatek vitamínu B12.

Článek: Spokojená střeva a švestky

Barva plodů: tmavo-modré

Sběr: plod - srpen, září

Signatura: čerstvé zralé plody jsou pokryté tenkou vrstvou bílo-šedého povlaku - vypadají jako zaprášené

  • povlak na čerstvých plodech je signaturou při zastřeném nebo rozostřeném zraku

Lidové názvy: kadlátka, kadlátky, slivky

Loading...