Šťovík (šťovík obecný, šťavel)
Listy této rostliny jsou zdrojem draslíku, vitamínu A, B1 a samozřejmě C. Kyselin obsahuje hned několik - kyselinu šťavelovou, antrachinony a další organické kyseliny. Šťovík osídluje zejména vlhčí louky a pastviny, roste podél cest. Listy se sbírají pro léčitelské účely hlavně zjara.
Šťovík a zdraví:
- zdroj chrolofylu
- pozitivní vliv na trávení
- močopudné účinky (odvodnuje)
- detoxikují střeva a krev
- vhodný pro očistnou jarní kúru
- mladý šťovík osvěží a dodá energii
- podporuje krvetvorbu
- antioxidant (vitamin C)
Použití mladé lístky se hodí do míchaných salátů, smetanových omáček, polévek, jako alternativa špenátu nebo do omelet.
Kontraindikace: dna, není vhodné pro kojící ženy, ledvinové kameny, zánět močového měchýře
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
zobrazit více..
Loading...