Smrkové jehličí

Mladé výhonky smrkového jehličí jsou zdrojem vitamínu C, minerálů, karotenoidů, minerálů (draslík, hořčík), kyseliny mravenčí, chlorofylu a silic. Jasně zelené výhonky jehličí velikosti jeden až pět centimetrů sbíráme od začátku dubna až do druhé poloviny května.

  • čerstvě nasbírané výhonky, nechce hodinu louhovat ve vodě a poté popíjejte životadárný nápoj

Mladé výhonky smrkového jehličí a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • podporují detoxikaci organismu a odvádění toxínů
  • podporují imunitní systém
  • při nachlazení, chřipce, silném kašli, rozpouští hleny
  • vhodný při zánětech dásní
  • urychlují hojení ran, pozitivně působí na tkáně
  • tiší bolesti kloubů, končetin a svalů
  • při revmatických bolestech či při jiných potížích pohybového aparátu (tinktura)
  • na onemocnění horních cest dýchacích (čaj)
  • zdroj chlorofylu
  • harmonizují hladinu cukru v krvi
  • při pravidelném užívání posílíme imunitu (sirup)

Použití čerstvých výhonků: na přípravu tinktury, pesta, sirupu, čaje, na inhalace

Sběr: duben, květen, světlezelené výhonky by neměly být delší než pět centimetrů (bsahují éterické oleje a minerální soli v největší koncentraci)

Kontraindikace: použití konzultujte se svým lékařem

Čeleď:

Byliny s podobnými účinky:

Vůně:

Barva květů:

Sušení:

Záměna:

Stanoviště, výskyt:

Lidové názvy:

Signatura:

Jak vyrobit sirup ze smrkového jehličí na podporu imunitního systému?

Mladé výhonky smrkového jehličí velikosti 1-5 centimetrů sbíráme od dubna až do druhé poloviny května (podle zeměpisných podmínek). Vezme si 5 litrovou sklenici od okurek a vrstvíme výhonky smrkového jehličí a třtinový cukr postupně až po vrch sklenice, kterou potom uzavřeme a necháme na slunci cca 90 dní. Potom vzniklou směs scedíme a máme hotový výtečný sirup. Užíváme 1 kávovou lžičku 2 x denně po dobu 3 týdnu.

Natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme. Dále si připravíme zavařovací sklenici o obsahu 4 – 5 litrů, kterou dobře vymyjeme vodou. Můžeme ji vypláchnout trochou čistého alkoholu, ideální je např. vodka. Dále budeme potřebovat 2 – 3 kg krystalového nebo krupicového cukru, můžeme použít i cukr třtinový a jeden chemicky neošetřený citron.

Na dno sklenice napěchujeme výhonky, na něž nasypeme vrstvu cukru. Takto pokračujeme, přičemž poslední vrstvu tvoří cukr. Na něj položíme citron pokrájený na kolečka.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme na teplé místo (ideální je okenní parapet) a necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších podmínkách se může protáhnout.

Hotový sirup přecedíme přes pláténko a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladnějším místě

Jak vyrobit tinkturu ze smrkového jehličí?

zavařovací sklenici naplníme mladými smrkovými výhonky a zalije 40% alkoholem tak, aby byly zalité pod alkoholem, uzavřeme a necháme na světle louhovat 30-90 dni (průběžně protřepáváme), následně scedíme. Tinkturou ošetřujeme bolavé partie těla.

  • alternativně: 3 velké hrsti zelených smrkových výhonků, 1 litru bílého alkoholu (40 %) a polévkovou lžíci medu

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...