Smetanka lékařská
Smetanka lékařská (pampeliška) je dvouletá nebo trvalá plevelná léčivá bylinka (je jí více jak 120 druhů) s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kvete od dubna do června, někdy i opět na podzim), které často vidíme na loukách a zahradách. Pampeliška patří mezi významnou bylinu, sbírá se květ (březen, duben), kořen před rozkvětem (duben až květen) a nať (květen až září). Smetánka je také cenným zdrojem mnoha důležitých vitaminů a minerálů, jako jsou vitamin A, B6, C a K, thiamin, riboflavin a minerály - železo, vápník, draslík, zinek, hořčík nebo kyselina listová.
Smetanka lékařská (pampeliška) a její účinky:
- čistí krev (stvol a kořeny)
- podporuje metabolismus, stimuluje chuť k jídlu a uvolňováním kyseliny chlorovodíkové do žaludku harmonizuje bakteriální prostředí ve střevech
- zdroj antioxidantům, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu
- uleví játrům, ledvinám
- při cukrovce, jarní únavě
- klidní žaludeční šťávy a slezinu, podporuje trávení
- působí močopudně (kořen)
- působí mírně projímavě, proto očišťuje trávicí trakt od všeho, co do něj nepatří
- podporuje ledviny ke zbavování se přebytečné vody, odpadů a soli, podporuje činnost žlučníku
- prevence před častými záněty močového měchýře a močových cest (čaj)
- odstraňuje toxiny z jater a obnovuje rovnováhu elektrolytů v těle, tím pádem chrání před dehydratací
- podporuje uvolňování žluči, což se odrazí i na zlepšení hormonálních potíží, které bývají příčinou například akné
- má schopnost kontrolovat v krvi hladinu tuků, cukru a inzulinu
- pampelišky vykazují jak antivirové, tak antibakteriální vlastnosti
využívána se jako tradiční lék na zácpu a jiné problémy s trávením
pro ženy při PMS
má pozitivní účinky na snížení zánětlivých reakcí
karotenoidy, jako je beta-karoten (antioxidant), hrají zásadní roli při snižování poškození buněk
Použití: z listů si připravte salát, z kořenů čaj, z květů sirup i med
- na jaře ale ochutnejte zejména stvol - dobře omytý, sníst jich můžete asi deset denně
Jak vyrobit čaj z květů pampelišek nebo kořene
čaj z květů, připravte si jich 8, zalijte je 350 mililitry horké vody a nechte louhovat přibližně 5 minut.
Kořeny je třeba nejprve vysušit. Nakrájejte je na drobno a pražte v troubě na 150-200 °C přibližně 2 hodiny. Polévkovou lžíci směsi povařte v 350 mililitrech vody na mírném plamenu 5-10 minut. Oba čaje před konzumací sceďte a dochuťte medem. Šálek jednoho či druhého si dopřávejte denně
Co vše si lze z pampelišky připravit?
Lahodné smoothie (stačí přidat 6-8 hlaviček pampelišky, banán, pomeranč, vodu a rozmixovat). Použít lze i listy pampelišek
Pampeliškové víno (z hlaviček)
Pampeliškový med (z hlaviček)
Lahodný pampeliškový čaj (z hlaviček)
Pampeliškové kafe (z kořenů)
Jarní salát (listy i hlavičky)
Pampeliškový olej
- Pampeliškové máslo