Smetanka lékařská

Smetanka lékařská (pampeliška)  je dvouletá nebo trvalá plevelná léčivá bylinka (je jí více jak 120 druhů) s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kvete od dubna do června, někdy i opět na podzim), které často vidíme na loukách a zahradách. Pampeliška patří mezi významnou bylinu, sbírá se květ (březen, duben), kořen před rozkvětem (duben až květen) a nať (květen až září). Smetánka je také cenným zdrojem mnoha důležitých vitaminů a minerálů, jako jsou vitamin A, B6, C a K, thiamin, riboflavin a minerály - železo, vápník, draslík, zinek, hořčík nebo kyselina listová.

Smetanka lékařská (pampeliška)  a její účinky:

  • čistí krev (stvol a kořeny)
  • podporuje metabolismus, stimuluje chuť k jídlu a uvolňováním kyseliny chlorovodíkové do žaludku harmonizuje bakteriální prostředí ve střevech
  • zdroj antioxidantům, které posilují přirozenou obranyschopnost organismu
  • uleví játrům, ledvinám
  • při cukrovce, jarní únavě
  • klidní žaludeční šťávy a slezinu, podporuje trávení
  • působí močopudně (kořen)
  • působí mírně projímavě, proto očišťuje trávicí trakt od všeho, co do něj nepatří 
  • podporuje ledviny ke zbavování se přebytečné vody, odpadů a soli, podporuje činnost žlučníku 
  • prevence před častými záněty močového měchýře a močových cest (čaj)
  • odstraňuje toxiny z jater a obnovuje rovnováhu elektrolytů v těle, tím pádem chrání před dehydratací 
  • podporuje uvolňování žluči, což se odrazí i na zlepšení hormonálních potíží, které bývají příčinou například akné
  • má schopnost kontrolovat v krvi hladinu tuků, cukru a inzulinu 
  • pampelišky vykazují jak antivirové, tak antibakteriální vlastnosti 
  • využívána se jako tradiční lék na zácpu a jiné problémy s trávením

  • pro ženy při PMS 

  • má pozitivní účinky na snížení zánětlivých reakcí

  • karotenoidy, jako je beta-karoten (antioxidant), hrají zásadní roli při snižování poškození buněk

Použití: z listů si připravte salát, z kořenů čaj, z květů sirup i med

  • na jaře ale ochutnejte zejména stvol - dobře omytý, sníst jich můžete asi deset denně

Jak vyrobit čaj z květů pampelišek nebo kořene

čaj z květů, připravte si jich 8, zalijte je 350 mililitry horké vody a nechte louhovat přibližně 5 minut.

Kořeny je třeba nejprve vysušit. Nakrájejte je na drobno a pražte v troubě na 150-200 °C přibližně 2 hodiny. Polévkovou lžíci směsi povařte v 350 mililitrech vody na mírném plamenu 5-10 minut. Oba čaje před konzumací sceďte a dochuťte medem. Šálek jednoho či druhého si dopřávejte denně

Co vše si lze z pampelišky připravit?

  • Lahodné smoothie (stačí přidat 6-8 hlaviček pampelišky, banán, pomeranč, vodu a rozmixovat). Použít lze i listy pampelišek

  • Pampeliškové víno (z hlaviček)

  • Pampeliškový med (z hlaviček)

  • Lahodný pampeliškový čaj (z hlaviček)

  • Pampeliškové kafe (z kořenů)

  • Jarní salát (listy i hlavičky)

  • Pampeliškový olej

  • Pampeliškové máslo

Bylinkový herbář  

zobrazit více..
Loading...