Čirok, tzv. sudánská tráva
čirok je zemědělsky významná bezlepková teplomilná obilovina původem z Afriky ( Súdánu ) podobná kukuřici, slzovce nebo prosu. Je odolná proti suchu. Je základem národních
pokrmů v Africe a Asii. Čirok obsahuje bílkoviny , sacharidy, vlákninu, tuky, minerály hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů vitamíny skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ), C, H, PP.

Čirok a jeho účinky na zdraví:
- stimuluje metabolismus a chuť k jídlu
- podporuje hubnutí
- prospívá pokožce a prospívá vlasům a nehtům
- podporuje pevnost kostí a elasticitu svalů
- pozitivní vliv na mozek a centrální nervový systém
- podporuje zdraví srdce a cév
- antioxidant ( polyfenolické látky )
- posiluje nervový systém ( brainfood )
- podporuje imunitní systém
- odolává účinkům alkoholu a tabáku
- zdroj polyfenolů
- má vysokou nutriční hodnotu vzhledem k obsahu komplexních sacharidů a bílkovin
- vhodný pro těhotné a kojící ženy
- vhodný pro celiaki - bezlepková obilnina
Výrobky z čiroku:
- čirok zrno
- čiroková bezlepková mouka
- čirokové otruby
Čirok?
zobrazit více..
Loading...