České superpotraviny
Znáte české superpotraviny? Pro některé nemusíte chodit daleko, stačí, když si zajdete do lesa, přírody nebo je najdete na vaší zahrádce. A ušetříte i peníze v peněžence a bude sami velmi překvapeni, kolik jich je... Na co je důležité při konzumaci myslet je, že všeho s mírou a důležitá je pestrost, vhodná denní doba a tekutiny....
„Nejen moderní, ale i funkční a prokázaně pozitivní pro naše tělo je konzumace lokálních plodin, které mohly do maximálního stupně zralosti dorůst v naší zemi či blízkém okolí, jsme na ně po generace zvyklí a adaptovaní a můžeme zohlednit i výhodu ekologickou - necestují přes celou zeměkouli. Je u nich daleko nižší pravděpodobnost alergizace,“ vysvětluje lékařka Hana Mojžíšová
Výhody českých superpotravin
- přijatelná dostupná cena
- čerstvost
- dostupnost
- některé i zadarmo ( v lese a nebo na zahrádce )
- RAW kvalita
- při skladování a přepravě nepřidou o cené minerály a živiny
Představíme vám základní skupiny českých superpotravin:
Ořechy
- vlašské ořechy
- lískové ořechy
- jedlé kaštany
- https://www.awashop.cz/orechy-a-orisky-c37/
Semínka

- slunečnice ( silný antioxidant, zvyšuje hladinu serotoninu, působí proti migrénám, astmatu a kardiovaskulárním chorobám )
- len ( zdroj omega 3 kyselin, upravuje funkci střev )
- ostropestřecová semínka
- sezamová semínka
- konopná semínka ( snadno stravitelným zdrojem bílkovin, vhodné pro spoertovce, vegany )
- dýňová semínka ( bohaté na zinek, nenasycené mastné kyseliny - zejména omega-3 a vitamín E, dále A, D, kyseliny listové, vitaminy skupiny B a minerály jako selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo a fytosteroly )
- https://www.awashop.cz/orechy-a-orisky-c37/
Koření:
- česnek
- cibule
- medvědí česnek
- pažitka
- křen
- jalovčinky
Ovoce:
- třešně a višně
- borůvky - letní multivitamin ( borůvky chrání tělo před infekcemi, mají blahodárný účinek na naše oči, a také například pomáhají korigovat hladinu cholesterolu a tuku v těle )
- maliny
- meruňky
- borůvky
- ostružiny
- arónie
- rakytnik
- jahody
- švestky
- broskve, nektarinky
- kdoule
- jablka a hrušky
- hrozny
- meloun
- trnky
- dřínky
- rakytnik řešetlákový
Zelenina:
- rajčata a papriky
- listový salát
- mrkev
- petržel
- květák
- cibule
- česnek
- ředkvičky
- špenát
- brokolice
- růžičková kapusta
- okurky
- dýně
Zelené potraviny
- pórek, chřest, špenát, zelený česnek a brokolice
- šťáva z kopřiv, pamlelišky a jiných listů rostlin a trav
Byliny:
- sedmikráska
- šípky
- hloh
- meduňka
- bazalka
- kopřiva
- kotvičník zemní
- medvědí česnek
- jirocel
- černý bez
- divizna
- echinacea
- lopuch, kostival, pampeliška
Jedlé oleje:

- lněný olej
- dýňový olej
- ostropestřecový olej
- hořčičný olej
Luštěniny:
Obiloviny
- proso
- pohanka
Listy a pupeny ze stromů
- lípa
- bříza
Sladidla
- včelí med
Houby
- hlíva ústřičná
Obilné klíčky
- luštěniny ( fazole, hrášek, sója )
- semínka ( sezamové, slunečnicové, chia, dýňová semínka )
- obiloviny
- zelenina ( ředkvičky, alfalfa, brokolice, řeřicha )
Permakultůra
