Červená rýže

Červená rýže je dobrým zdrojem thiaminu ( vitamín B 1 ), riboflavin ( vitamin B 2 ), E, vlákniny , železa a vápníku .Jde o neloupanou rýži, která Červená rýže cargonebyla po sklizni zbavena slupky a broušením a leštěním připravena o povrchovou vrstvu a klíček a obsahuje všechny minerály, vitaminy a další výživné látky na rozdíl od bílé rýže.
Červená rýže se přirozeně používá v Himalájích, jižním Tibetu, Bhútánu, stejně tak v jižní Indii. Výhodou je, že s rýží můžeme pracovat ještě i druhý a třetí den, neztrácí chuť. Díky obsahu tuků, ale rychleji žlukne a proto má kratší trvanlivost než bílá rýže. Červená rýže si zachovává svou pevnost i tehdy, když ji přepečete nebo mírně rozvaříte.
 

Červená rýže a její účinky:

  • má velmi podobné účinky jako hnědá rýže
  • superpotravina s obsahem antioxidantů (antokyanů)
  • zdroj vlákniny
  • bezlepková obilnina
  • vyšší obsah tuku (nenasycených mastných kyselin)
  • lehce stravitelná, nepůsobí plynatost
  • podporuje funkci ledvin
  • zlepšuje stav kůže
  • podporuje růst vlasů, nehtů, kůže, kostí
  • podporuje správné zažívání,... 
  • vhodná pro diabetiky, nízký glykemický index
  • spolu s vápníkem, hořčíkem pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby
  • zabraňuje riziko artritidy a osteoporózy.
Chuť: lehce do oříškova, při konzumaci křupe díky slupce
 
Příprava: Červenou rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme ji do hrnce s čistou vodou. Poměr vody a rýže je 2:1. Přidáme kapku oleje a špetku soli. Na mírném ohni vaříme cca 40 - 50 minut pod pokličkou. Pro zkrácení doby vaření je vhodné rýži namočit přes noc.
Použití: jako bílá rýže, do salátů, jako příloha, k omáčkám, k masu, zelenině, do rizota.
 

Červená rýže?

Více informací o černé rýži
více informací o hnědé rýži

 

Zobrazit více Zabalit
Loading...