Červená řepa (Beta vulgaris conditiva)

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Konzumní část je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená Červená řepařepa obsahuje z 87% vodu, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, karoten), minerály (sodík, draslík,vápník, bór, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, vlákninu a další výživné látky. Červená řepa je stravitelnější ve vařené formě, za syrova ji můžeme dochutit citrónem, medem, či olejem.
 

Červená řepa a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • detoxikační účinky - neutralizuje a odstraňuje toxické látky, mozek zbavuje jedovatých kovů (např. hliník)
  • podporuje vylučování vody, toxických látek a kyselin z těla (draslík)
  • antioxidant
  • podporuje kosti a cévy
  • pomáhat k rozšiřování krevních cév a ke snižování krevního tlaku
  • vitalizuje buňky ( díky obsahu selenu a kyseliny listové)
  • tvoří vazivové tkáně
  • zásaditá zelenina - potlačuje viry, baktérie i mykózy
  • podporuje trávení a zlepšuje peristaltiku střev
  • antisklerotické účinky
  • brainfood - posiluje a podporuje nervový systém
  • protinádorové účinky
  • doplněk při onkologické léčbě
  • působí pozitivně na vlasy nehty a pokožku (dodává jim pružnost, pevnost a lesk)
  • působí proti zácpě
  • zvětšuje výdrž a snižuje spotřebu kyslíku
  • zdroj betakyaninu a antokyaninu
  • přírodní afrodiziakum
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík a vápník)
  • podporuje pevné kosti, vlasy a nehty (křemík)
  • prospívá při chudokrevnosti či problémech s krevním obrazem (železo)
  • pro těhotné, kojící ženy a podporuje zdravý vývoj plodu (zdroj folátu - kyselina listová)
  • napomáhá při regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze.
  • prospívá při paradentóze (100% šťáva)
  • působí proti zácpě (šťáva)
  • prospívá vazivovým tkáním, cévám, kostím, nehtům, vlasům, zubní sklovině (křemík)

Kontraindikace: nedoporučuje se kombinovat červenou řepu s antokyany (brusinka, borůvka, černý jeřáb, červené zelí, ředkev, ostružiny, maliny, černý rybíz, červená jablka)

Doporučená dávka: cca 150ml čerstvé šťávy za den, v případě sušeného prášku stačí jedna lžíce za denSalát z červené řepy:

Červenou řepu pečlivě omyjeme a uvaříme. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Na konec zalijeme směsí z oleje octu, medu, soli a pepře. Vše necháme na 15 minut odležet.

Nakládaná pečená řepa

Na 4 sklenice po 450 ml potřebujete: 1 kg řepy, rostlinný olej, 4 lžíce soli. Na nálev si připravte: 1 lžičku celého černého pepře, 1 lžičku plodu koriandru, 1 lžičku hořčičného semínka, 10 hřebíčků, 1 lžičky muškátového květu, špetku chilli vloček, 2 bobkové listy, 700 ml bílého vinného octa a 100 g třtinového cukru

Postup: Řepu (ideálně menší bulvy) omyjte, potřete trochou oleje a každou zvlášť zabalte do alobalu. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 1 hodinu doměkka. Nechte vychladnout. Pak ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechno koření kromě chilli a bobkového listu nasucho opražte na pánvi, dokud se nerozvoní. Nakonec přidejte i chilli a bobkový list. Zalijte octem, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Asi 10 minut svařte. Řepu rozdělte do čistých skleniček, přidejte po 1 lžíci soli, zalijte nálevem a hrdlo osušte. Zavřete suchými víčky a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.

Kde koupit červenou řepu (sušenou, šťávu)?

zobrazit více..
Loading...