Černý česnek

Černý česnek se připravuje (původem z Koreje, kde se takto zpracovává již stovky let) z bílého česneku kvašením (během kvašení vzniká melanoidin, tmavá substance způsobující jeho černou barvu) při vysoké teplotě a vlhkosti, po až 90 dnech získává černou barvu, při kvašení se nepoužívají žádné konzervační látky, jde o přirozený proces.

  • během fermentace se velikost stroužků značně zmenšuje, ale jejich léčebné vlastnosti nemizí, naopak jsou více koncentrované
  • zpracovaný speciální metodou fermentace, kdy se česnekové palice při určité teplotě a vlhkosti fermentují přibližně jeden měsíc

Černý česnek , vlastnosti a účinky:Černý česnek, black garlic

  • velmi prospěšný pro srdce a celý krevní oběh
  • pozitivně ovlivňuje trávení
  • antibiotické vlastnosti,
  • snižuje riziko vzniku hypertenze a minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy (díky antioxidantům)
  • přirozený proces přípravy
  • vhodný při akné či lupénce
  • podporuje imunitní systém
  • snížuje symptomy astmatu a alergie, kromě toho pomáhá při nachlazení a napomáhá léčit běžné respirační problémy
  • česnek ztrácí štiplavou chuť
  • 2 x více vitamínů a antioxidantů než v bílém česneku
  • při kvašení vzniká melanoidin (způsobuje černou barvu)
  • zdroj organické sloučeniny S-allycysteine - působí jako prevence proti rakovině
  • zdroj vitaminů A, beta -karoten, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a vitamin C
  • zdroj minerálů vápník, jód, železo, selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík, mangan
  • černý česnek je sladší a má méně štiplavou chuť než bílý česnek
  • černý česnek má podobné účinky, ale výraznější než bílý česnek
Dávkování:denně zkonzumovat 1 až 3 stroužky, vždy na prázdný žaludek
Použití: do omáček, polévek, rýže, těstovin, k masu, rybám nebo zelenině
Skladování: na temné, suchém místě do teploty 25°C, nejlépe ve skleněné nádobě
 

Česnekový festival: Buchlovice na Uherskohradišťsku

zobrazit více..
Loading...