Černý rybíz

bobule černého rybízu jsou nejbohatší na vitamin C ze všeho ovoce, které se u nás pěstuje, obsahuje i dostatek flavonoidů. Je zdrojem vitaminů řady B,Černý rybíz(B1, B2, B6, B9,) provitamin A,  E, D a minerálů - vápníku, železa, manganu, draslíku, zinku. 
 

Černý rybíz a jeho účinky na zdraví:

  • zdroj flavonoidů
  • plody obsahují cca 85% vody
  • prevence tvorby močových kamenů - šťáva
  • zdroj vlákniny pektin
  • 4 x více vitamínu C jak angrešt
  • snižuje krevní tlak (díky obsahu draslíku)
  • při ateroskleróze - posiluje cévní stěny (rutin)
  • příznivě působí na zrak
  • podporují imunitní systém
  • preventivně působí proti šerosleposti, vhodný i na unavené oči (provitaminu A)
  • snižuje horečku, posiluje imunitu, podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocněních
  • odvar z mladých listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest
  • více
Chuť: sladkokyselá, mírně trpká
 
Konzumace, čerstvé přímo z keře, šťávy, do kompotů, marmelád a džemů
 
Tip:při nachlazení, chřipce a špatném krevním oběhu:
do tmavené láhve dáme jeden díl plodů černého rybízu a jeden díl lihu a necháme 10 dní stát a každý den protřepeme. Vytvožený macerát slijeme a užíváme jednu lžičku denně.
 

Kde koupit černý rybíz?

 
zobrazit více..
Loading...