Černý rybíz
bobule černého rybízu jsou nejbohatší na vitamin C ze všeho ovoce, které se u nás pěstuje, obsahuje i dostatek flavonoidů. Je zdrojem vitaminů řady B,
(B1, B2, B6, B9,) provitamin A, E, D a minerálů - vápníku, železa, manganu, draslíku, zinku.

Černý rybíz a jeho účinky na zdraví:
- zdroj flavonoidů
- plody obsahují cca 85% vody
- prevence tvorby močových kamenů - šťáva
- zdroj vlákniny pektin
- 4 x více vitamínu C jak angrešt
- snižuje krevní tlak (díky obsahu draslíku)
- při ateroskleróze - posiluje cévní stěny (rutin)
- příznivě působí na zrak
- podporují imunitní systém
- preventivně působí proti šerosleposti, vhodný i na unavené oči (provitaminu A)
- snižuje horečku, posiluje imunitu, podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocněních
- odvar z mladých listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest
- více
Chuť: sladkokyselá, mírně trpká
Konzumace, čerstvé přímo z keře, šťávy, do kompotů, marmelád a džemů
Tip:při nachlazení, chřipce a špatném krevním oběhu:
do tmavené láhve dáme jeden díl plodů černého rybízu a jeden díl lihu a necháme 10 dní stát a každý den protřepeme. Vytvožený macerát slijeme a užíváme jednu lžičku denně.
Kde koupit černý rybíz?
zobrazit více..
Loading...