Černý jeřáb

Aronie (černý jeřáb, temnoplodec, Aronia melanocarpa, Chokeberry, ženšen střední Evropy) má černé bobule, které jsou zdrojem, pektinu, flavonoidů, cukru (glukóza, sacharóza, fruktóza)vlákniny, tříslovin a dalších látek včetně vitaminů A, B1, B2, B3, B5, B6, B 9, C, E, F, P - rutin a vitamínů (draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (400 mikrogramů jódu na 100 g), mangan, bór, kobalt, molybden). V lidové lečitelství byl hojně zastoupen již v historii, Keltové považovali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části měli za posvátné.

Černý jeřáb (arónie) a její účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje imunitní systém
  • ochraňuje buňky před oxidačním stresem způsobený volnými radikály
  • prospívá proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry) díky rutinu (vitamin P - rutin)
  • zdroj energie, celkově posiluje organismus
  • prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
  • prevence proti vzniku rakoviny
  • působí proti překyselení organismu
  • podporuje detoxikaci organismu (vláknina), pektiny obsažené v černé jeřabině odstraňují težké kovy a radioaktivní látky
  • vysoký obsah antioxidantů (vitamin C, E, anthokyany)
  • prospívá oku a působí proti šerosleposti (vitamin A)
  • působí protiskleroticky a ovlivňují pružnost a propustnost cévních stěn
  • podporuje mozek, mozkové funkce, nervový systém a CNS (centrální mozkový systém)
  • dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy
  • zlepšuje metabolismus
  • působí proti stresu a depresím
  • podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů
  • působí proti chudokrevnosti
  • prospívá při poruchách srážení krve, krvácení
  • reguluje trávení, posiluje játra, stimuluje tvorbu a vypouštění žluči
  • prospívá při poruchách srážení krve, krvácení
  • prevence proti infarktu, mrtvici a arterioskleróze
  • více

Aronie (černý jeřáb), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • antioxidant
  • přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže, zubů
  • přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • přispívá k normální psychické činnosti
  • přispívá k normální funkci imunitního systému
  • přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
  • zvyšuje vstřebávání železa

Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek

Použití: pro přímou konzumaci, na přípravu čaje, do snídaňových směsí, jogurtů a musli

Skladování: suché temné místo v uzavřené dóze, čerstvé plody arónie mohu vydržet při teplotě cca 1 stupeň celsia až 5-6 měsíců.

Kontraindikace: při zvýšené srážlivosti krve, při zvýšené kyselosti žaludku, při žaludečních vředech, při časté zácpě

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Lidové názvy: černý jeřáb

Sběr: černé bobule, srpen až září

Rozmnožování: semeny, vegetativně kopčením, očkováním na hloh

Výskyt, stanoviště:

  • Kozárov, Bedřichov
  • Skryje
  • Samotín

Signatura: černá barva plodů

Recept na pečené jeřabiny, jsou vhodné proti chřipce?

cca 1000g zralých plodů po sklizni dejte do pekáče, posypejte cca 500g třtinového cukru a podlijte 200ml vody. Takto připravené se pomalu pečou v troubě při teplote cca 50°C, až pustí šťávu (pozor aby se plody nepřipálily, můžete dolít i další vodu), tak smes slijte do sklenic a sterilizujte. Dávkování: přidáváme jednu lžíci směsi do čaje 3 x denně.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...