Černucha setá
Černý kmín (černucha setá, Nigella sativa) patří k nejstarším kořením na území Evropy, ale bylajiž používána ve starém Egyptě (Tutanchamón) za vlády faraonů, proto je označována také jako egypský kmín. Prorok Mohamed označil olej z černého kmínu za "lék na všechny nemoci kromě smrti". Čerhucha setá je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, E, D, F, minerálů (fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, zinku a železa), aminokyselin, vlákniny a mastných nenasycených kyselin omega 3 a 6.
Čenucha setá - černý kmín a účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, E, D a F.
- zdroj fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, zinku a železa
- zdroj mastných nenasycených kyselin omega 3 a 6
- antioxidant a adaptogen
- podporuje metabolismus a stimuluje trávení
- detoxikuje organismus a má močopudný účinek
- prospívá při bolestech hlavy a migrénách
- přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém
- eliminuje nepříznivé účinky při chemoterapii
- prospívá při nadýmání a podporuje chuť k jídlu
- prospívá při parazitech a červech ve střevě
- přispívá k dlouhověkosti
- podporuje mozek a nervovou soustavu (brainfood)
- zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
- snižuje růst nádorových buněk
- při zánětech dásní a ústní dutiny
- vhodný doplněk při redukčních dietách (podporuje rychlejší spalování, odstraňuje nadbytečnou vodu)
- unavené nohy (masírujeme olejem z černého kmínu)
- prospívá při oparech, ekzémech, akné a dalších problémech kůže
- pomáhá při překyselení žaludku
- prospívá jako prevence při anémii, podporuje krvetvorbu
- prevence při osteoporóze, podporuje pevnost kostí
- snižuje vysoký krevní tlak
- účinná prevence srdečně-cévních onemocnění
- svařená semena ve víně uspíší menstruaci a lze je použít při zánětech průdušek
- více
Černý kmín (černucha setá), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální hladina glukózy v krvi
- Normální trávení
Použití: přímo jako náhražka pepře nebo kmínu, na přípravu odvarů a čaje
- ve Francii se používala semena černuchy místo pepře
- černucha se používala také jako jed na ryby
Kontraindikace: během těhotenství nebo při problémech s ledvinami, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: pryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Chuť: příjemná, mírně pálivá (kombinaci pepře, cibule a máku)
Sběr: semena
Sušení:
Barva květů:
Výskyt, stanoviště:
Staré pověsti a pořekadla: podle Mohamedova učení chrání černucha před všemi nemocemi a proto vyznavači islámu používají každého dne špetku semene v medu
Lidové názvy: černý kmín, koriandr římský, obyčejný kmín, planý kmín, smrkačka
Signatura:
Příprava čaje: lžíce semen na 500ml vody, povaříme a necháme cca 10 - 15 min. luhovat. Můžeme semínka také použít do čalamád, čerstvých salátů, pečiva, slaných závinů, zeleninových a luštěninových pokrmů.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK