Černá rýže, tzv. zakázaná rýže
černá rýže má černo fialovou barvu a je méně známá než hnědá nebo divoká rýže, důvodem je pravděpodobně fakt, že černou rýži
požívala pouze Čínská královská rodina. To nám potvrzuje i její lidový název "zakázaná rýže". Je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínu E, B1, B2, B9, vlákniny, proteinů, kompletních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa. Již ve starověké Číňané věděli, že černá rýže je vhodná pro játra, ledviny a žaludek. Léčivé účinky černé rýže jsou ukryty v černé venkovní vrstvě - otrubách. Černá rýže pochází ze stejné rodiny jako černá Thajská jasmínová rýže nebo Indonéská černá rýže.

Černá rýže a její účinky:
- největší obsah antioxidantu ze všech druhů rýží - nejvyšší zdroj anthokyanů ( dokonce více antioxidantů než borůvky)
- protizánětlivé účinky
- prospívá při srdečních chorobách
- snižuje riziko rakoviny
- zlepšuje funkce mozku
- snižuje zánět
- podporuje imunitní systém
- snižuje riziko arteriosklerózy
- snižuje hladinu špatného cholesterolu
- čistí játra od škodlivých toxínů, detoxikuje organismus
- předchází zácpě, nadýmání a zažívacícm potížím
- pomáhá při průjmu
- pomáhá při redukčních dietách - nízký obsah tuků
- je přirozeně bezlepková
- pomáhá předcházet vzniku diabetu
- superpotravina
Příprava černé rýže: trvá déle než u bílé rýže cca 35 min. u předem namočené rýže a 60 min. u nemamočené. Černou rýží je vhodné min. na 120
minut namočit před vařením. Poměr 2 díly vody : 1díl rýže

Chuť: jemná ořechová chuť, podobně jako hnědá rýže
Černá rýže?
zobrazit více..
Loading...