Černá rýže, tzv. zakázaná rýže

černá rýže má černo fialovou barvu a je méně známá než hnědá nebo divoká rýže, důvodem je pravděpodobně fakt, že černou rýži Černá rýžepožívala pouze Čínská královská rodina. To nám potvrzuje i její lidový název "zakázaná rýže". Je zdrojem antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínu E, B1, B2, B9, vlákniny, proteinů, kompletních sacharidů, zinku, vápníku, fosforu a železa. Již ve starověké Číňané věděli, že černá rýže je vhodná pro játra, ledviny a žaludek. Léčivé účinky černé rýže jsou ukryty v černé venkovní vrstvě - otrubách. Černá rýže pochází ze stejné rodiny jako černá Thajská jasmínová rýže nebo Indonéská černá rýže.
 

Černá rýže a její účinky:

  • největší obsah antioxidantu ze všech druhů rýží - nejvyšší zdroj anthokyanů ( dokonce více antioxidantů než borůvky)
  • protizánětlivé účinky
  • prospívá při srdečních chorobách
  • snižuje riziko rakoviny
  • zlepšuje funkce mozku
  • snižuje zánět
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje riziko arteriosklerózy
  • snižuje hladinu špatného cholesterolu
  • čistí játra od škodlivých toxínů, detoxikuje organismus
  • předchází zácpě, nadýmání a zažívacícm potížím
  • pomáhá při průjmu
  • pomáhá při redukčních dietách - nízký obsah tuků
  • je přirozeně bezlepková
  • pomáhá předcházet vzniku diabetu
  • superpotravina
Příprava černé rýže: trvá déle než u bílé rýže cca  35 min. u předem namočené rýže a 60 min. u nemamočené. Černou rýží je vhodné min. na 120Krutí prsa s černou rýží minut namočit před vařením. Poměr 2 díly vody : 1díl rýže
Chuť: jemná ořechová chuť, podobně jako hnědá rýže
 

Černá rýže?

 

Zobrazit více Zabalit
Loading...