Semínka (seeds)
zobrazit více..
semínka jsou obecně ceněné pro obsah polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Loupaná semínka můžeme chroupat samotné jako oříšky, můžeme je konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů a můžeme si jimi vylepšit müsli. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky. Semínka patří i do skupiny tzv. brainfood - potravin pro výživu a regeneraci mozku.
50 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek a 50 g lněných semínek, 50 g sušených rajčat, 1 až 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, česnek, hrst čerstvé petrželky, pečivo
Postup přípravy: Všechna semínka namočíme přes noc do vody, poté scedíme a rozmixujte na kaši. Přidáme pokrájená sušená rajčata ( je dobré je také předem namočit, pokud nejsou naložená v oleji) , olivový olej, citronovou šťávu. Dochuťíte solí, pepřem, kurkumou, česnekem či jiným kořením dle chuti a necháme uležet v lednici. Dozdobíme čerstvou petrželkou, pažitkou a namažeme na pečivo.