Čekanka

čekanka  (Cichorium intybus) je léčivá bylinka, která roste podél cest, má světlé modré květy a lze ji nalézt na loukách, polích, prolukách, okrajích silnic v České a Slovenské republice, ale i v evropské části Ruska, na Kavkazu, Altaji a západní Sibiři.
Čekanka květČekanka je cenná léčivá bylina, která získala popularitu v lidové medicíně. Ve starém Římě byl kořen čekanky používán ke zlepšení trávení, v Egyptě používala jako protilátka při kousnutí hady a pavouky. Slavný Avicenna používal čekanku pro léčbu onemocnění trávicího traktu, očí, zánětu očí, a dny.
Kořen čekanky obsahuje až 60% inulinu, 10-20% fruktózy glykosid intibin, stejně jako karoten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3) , vitamin C, makro- a mikroprvky (Na, K , Ca, Mg, P, Fe, atd.), organické kyseliny, třísloviny, pektin, proteinové materiály, atd. Nejcennější složkou kořene čekanky je inulin - látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému.

Čekanka a její účinky na zdraví:

  • zlepšuje chuť k jídlu
  • podporuje rozpuštění žlučových kamenů, má choleretický účinek a zvyšuje průtok krve a metabolické procesy v játrech
  • vhodná jako náhražka kávy (cikorka), která neobsahuje kofein, nemá žádné kontraindikace 
  • je velmi užitečná pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, neurastenii, depresemi, nespavostí, migrénami
  • pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a trávení a všechny tyto vlastnosti komplexu hrají pozitivní roli v prevenci a léčbě diabetu (inulin)
  • je účiná v boji proti obezitě
  • má  baktericidní a protizánětlivé vlastnosti
  • vhodná léčbě chorob sleziny, zánětlivých onemocnění ledvin
  • používá se jako prevence a komplexní léčba anémie 
  • podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • pravidelná konzumace čekanky pomáhá vyčistit tělo od toxinů, radioaktivnchi látek a těžkch kovů
  • více o účincích
Kontraindikace: křečové žíly nebo hemoroidy, použití konzultujte s lékařem
Použití: v Lotyšsku připravují studený nápoj z kořenu čekanky s medem, citronem a jablečným džusem, čerstvé listy a stonky se používají jako přísady různých salátů, mladé výhony se vaří nebo pečou v těstě
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 
zobrazit více..
Loading...