Čekanka
čekanka (Cichorium intybus) je léčivá bylinka, která roste podél cest, má světlé modré květy a lze ji nalézt na loukách, polích, prolukách, okrajích silnic v České a Slovenské republice, ale i v evropské části Ruska, na Kavkazu, Altaji a západní Sibiři.

Kořen čekanky obsahuje až 60% inulinu, 10-20% fruktózy glykosid intibin, stejně jako karoten, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3) , vitamin C, makro- a mikroprvky (Na, K , Ca, Mg, P, Fe, atd.), organické kyseliny, třísloviny, pektin, proteinové materiály, atd. Nejcennější složkou kořene čekanky je inulin - látka, která pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému.
Čekanka a její účinky na zdraví:
- zlepšuje chuť k jídlu
- podporuje rozpuštění žlučových kamenů, má choleretický účinek a zvyšuje průtok krve a metabolické procesy v játrech
- vhodná jako náhražka kávy (cikorka), která neobsahuje kofein, nemá žádné kontraindikace
- je velmi užitečná pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, neurastenii, depresemi, nespavostí, migrénami
- pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus a trávení a všechny tyto vlastnosti komplexu hrají pozitivní roli v prevenci a léčbě diabetu (inulin)
- je účiná v boji proti obezitě
- má baktericidní a protizánětlivé vlastnosti
- vhodná léčbě chorob sleziny, zánětlivých onemocnění ledvin
- používá se jako prevence a komplexní léčba anémie
- podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
- pravidelná konzumace čekanky pomáhá vyčistit tělo od toxinů, radioaktivnchi látek a těžkch kovů
- více o účincích
Kontraindikace: křečové žíly nebo hemoroidy, použití konzultujte s lékařem
Použití: v Lotyšsku připravují studený nápoj z kořenu čekanky s medem, citronem a jablečným džusem, čerstvé listy a stonky se používají jako přísady různých salátů, mladé výhony se vaří nebo pečou v těstě
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
zobrazit více..
Loading...