Šalvěj lékařská
p>Šalvěj obsahuje mírně jedovatý thujon, který může být ve velkém množství jedovatý. Je zdrojem flavonoidů, tříslovin, aminokyselin, alfa-thujonu, kyseliny rozmarýnové, glykosidů, kumarinů, enzymů, silice (směs thujonu, salviolu, kafru, cineolu a borneolu), saponinů, hořčinů, vitaminu C a vitamínů skupiny B, P.
Šalvěj lékařská a její účinky:
- při delším použití zastavuje laktaci
- pokud nás přepadne rýma, kašel, nachlazení, angína nebo chřipka, tak je čaj ze šalvěje tím pravým pro naše tělo
- užívá se při bolestech v krku, zánětech mandlí a dutiny ústní, při zánětech horních cest dýchacích , používá se jako kloktadlo při bolesti v krku nebo krvácení dásní
- napomáhá k posílení celého těla a tím se stává prevencí proti běžnému nachlazení
- posiluje imunitní systém
- při nervovém vypětí, stresu nebo nespavosti
- pří nadměrném pocení
- využívá se také jako podpůrná léčba závažných onemocnění, například obrny nebo při rekonvalescenci po mrtvici
- v případě vnějšího využití zastavuje akné i tvorbu lupů, usnadňuje rozčesávání vlasů
- má dezinfekční, antibakteriální, antivirózní protizánětlivé schopnosti
- usnadňuje trávení, pomáhá proti plynatosti a povzbuzuje činnost srdce
- při zánětech v dutině ústní - různé váčky pod zubem, afty, ale také při zánětech v krku, při zánětech mandlí a při infekcích horních cest dýchacích
- příznivě působí na játra
- stimuluje i chuť k jídlu a funkci žlučníku
- je fungujícím urychlovačem léčení žaludečních a střevních katarů a také otrav jídlem
- antiseptické účinky se významně projeví při obtížích se střevy a při průjmu
- blahodárně působí na nervovou soustavu, při křečích, třesu končetin, při obrně a při onemocnění míchy
- chrání tělo před mrtvicí a infarktem (pravidelné pití)
- více
Šalvěj lékařská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Hormonální rovnováha
- Menopauzální komfort
- Antioxidant
- Normální trávení
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální funkce dýchacího systému
- Pocení
- (Před) menstruační komfort
- Normální stav kostí a kloubů
Použití: na přípravu čaje, sirupu, octu nebo tinktury
- Může se ovšem zmrazit i čerstvá, a to stejně jako jiné bylinky, které se používají jako koření do jídla. K tomu se nejlépe hodí klasická forma na tvoření ledu. Do každé vaničky vložíme nakrájené nebo nasekané listy, dolijeme vodou a dáme zmrazit. Tyto kostky lze pak používat při úpravě masa nebo do polévek. Mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu.
Kontraindikace: nevhodné pro malé děti a kojící ženy (zastavuje laktaci, snižuje produkci mateřského mléka), kombinace šalvěje s alkoholem může vyvolat nežádoucí uvolnění thujonu, který má toxické účinky
Sušení: do teploty 30°C
Z šalvěje luční, lépe řečeno z jejích květů, si můžeme připravit šalvějový ocet. Květy zalijeme přírodním octem a necháme stát 14 dní na slunci nebo na teplém místě. Někdy se na zklidnění hodí i sedací koupel. Dvě hrsti šalvěje dáme do studené vody. Druhý den zahřejeme k varu a přidáme do připravené lázně.
zobrazit více..