Sádlo

Sádlo je živočišný tuk, který bývá často zatracován. Mezi nějčastěji používané sádlo patří vepřové, husí a kachní. Sádlo je zdrojem kyseliny olejové, linolové mastné kyseliny (omega 6) a linolenové mastné kyseliny (omega 3 mastné kyseliny). Vědci po rozsáhlých výzkumech zjistili, že cholesterol obsažený v živočišných produktech nemá tak výrazný význam pro zvyšování cholesterolu v krvi člověka, jak se původně předpokládalo.
 

Sádlo, použití a účinky:

  • v kuchyni sádlo dodá jídlu chuť a vůni
  • sádlo má vyšší tepelnou stabilitu
  • na rozdíl od některých rostlinných olejů nevzniká při smažení tolik karcinogenních látek a škodlivých sloučenin jako některých rostlinných olejů
  • vepřové sádlo méně rizikové než máslo
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (kyselina olejová)
  • působí preventivně proti cukrovce a očním onemocněním
  • podporuje správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému
  • podporuje hojení jizev a popálenin
  • je vhodné na opary, při lupénce a atopickém ekzému
  • k zábalům na průdušky a k léčbě kašle
Použití: v teplé kuchyni (na smazení, vaření, pečení) a studené kuchyni (na chleba s cibulkou a játry, do salátů), v kosmetice při péči o pleť
Zobrazit více Zabalit
Loading...