Rozinky sušené

Sušené rozinky (hrozinky) jsou sladké plody vinné révy (hroznů) různých velikostí a barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené). Např. sultánky jsou sušené plody bez pecek, korintky jsou malé tmavé plody bez peciček a cibetky rozinky s peckami. Rozinky jsou zdrojem provitaminu A, vitamínů B1, B2, B3, B6, C a E, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

  • dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
  • cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
  • sultánky - obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
  • korintky - malé rozinky bez jadérek

Účinky rozinek:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • působí proti vzniku zubního kazu
  • působí jako prevence před osteoporózou
  • protioxidant
  • prospívají cirkulaci krve
  • při chudokrevnosti, zvyšuje hladinu hemoglobinu, velkou měrou přispívá k tvorbě červených krvinek (zdroj železa)
  • alternativní sladidlo např. do pečiva, moučníků, buchet ad.
  • téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
  • prevence proti vzniku rakoviny žaludku a střev.
  • velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) , vitaminu C a E
  • Paleo strava, vhodná i pro vegany
  • prospívají zdraví očí (vitamin A a beta-karoten)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • stimulují libido (aminokyselina arginin)
  • zdroj rychlé energie (fruktóza a glukóza)
  • obsažená vláknina má laxativní účinky, takže předchází zácpě a podporuje pohyby střev (peristaltiku)
  • rozinky se podílí na detoxikaci, jelikož na sebe váží toxiny a odpadní produkty 
  • omezují pravděpodobnost infekcí, ničí bakterie (polyfenolické fytonutrienty)
  • zvyšuje libido, rozinky jsou cenný zdroj aminokyseliny arginin, která se mimo jiné využívá k léčbě erektilní dysfunkce
  • více

    Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukroví, do obilné kaše, musli a vloček

    TIP: před použitím rozinky namočíme na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.

    Listy vinné révy mají mírnou chuť, chutnají jako špenát. V listech se nachází množství cukrů, tříslovin, karoten, quercetin a organické kyseliny.

Rozinky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají

Před použitím doporučuje důkladně proprat v teplé vodě plody, které byly ošetřeny oxidem siřičitým.

Zobrazit více Zabalit
Loading...