Rozinky sušené
Sušené rozinky (hrozinky) jsou sladké plody vinné révy (hroznů) různých velikostí a barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené). Např. sultánky jsou sušené plody bez pecek, korintky jsou malé tmavé plody bez peciček a cibetky rozinky s peckami. Rozinky jsou zdrojem provitaminu A, vitamínů B1, B2, B3, B6, C a E, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.
- dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
- cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
- sultánky - obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
- korintky - malé rozinky bez jadérek
Účinky rozinek:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- působí proti vzniku zubního kazu
- působí jako prevence před osteoporózou
- protioxidant
- prospívají cirkulaci krve
- při chudokrevnosti, zvyšuje hladinu hemoglobinu, velkou měrou přispívá k tvorbě červených krvinek (zdroj železa)
- alternativní sladidlo např. do pečiva, moučníků, buchet ad.
- téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
- prevence proti vzniku rakoviny žaludku a střev.
- velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) , vitaminu C a E
- Paleo strava, vhodná i pro vegany
- prospívají zdraví očí (vitamin A a beta-karoten)
- snižují krevní tlak
- působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
- stimulují libido (aminokyselina arginin)
- zdroj rychlé energie (fruktóza a glukóza)
- obsažená vláknina má laxativní účinky, takže předchází zácpě a podporuje pohyby střev (peristaltiku)
- rozinky se podílí na detoxikaci, jelikož na sebe váží toxiny a odpadní produkty
- omezují pravděpodobnost infekcí, ničí bakterie (polyfenolické fytonutrienty)
- zvyšuje libido, rozinky jsou cenný zdroj aminokyseliny arginin, která se mimo jiné využívá k léčbě erektilní dysfunkce
- více
Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukroví, do obilné kaše, musli a vloček
TIP: před použitím rozinky namočíme na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.
Listy vinné révy mají mírnou chuť, chutnají jako špenát. V listech se nachází množství cukrů, tříslovin, karoten, quercetin a organické kyseliny.
Rozinky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemají
Před použitím doporučuje důkladně proprat v teplé vodě plody, které byly ošetřeny oxidem siřičitým.