Rozinky - hrozinky

Rozinky nebo také hoovorově hrozinky jsou sušené plody révy vinné. Tradičně pro zachování většiny výživných látek se většinou suší na přímémRozinky slunci, ale dnes nastupuje rychlejší cesta pomocí horkého vzduchu. Hrozinky se vyrábí z velmi sladkých hroznů, proto se na jejich výrobu specializují především země s teplejším klimatem. Mezi významné producenty sušených rozinek patří např. Chile, Jihoafrická republika, Řecko, Turecko, Irán, Uzbekistán, Argentina, Austrálie. Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitaminu C a E, minerálů draslíku, selenu, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

U rozinek nacházíme na trhu několik různých druhů a označení:

  • dle barvy hroznů ( žluté-zlaté, černé, hnědé, červené, zelené..)
  • cibetky - obyčejné rozinky s jadérky
  • sultánky -  obzvlášť sladké rozinky s bezjadernými plody nejčastěji žluto-zelené barvy
  • korintky – malé rozinky bez jadérek
  • dražované rozinky v jogurtu a hořké čokoládě

Rozinky a jejich účinky:

  • vláknina Pektin v rozinkách je příznivá zažívací soustavě
  • antioxidant rostlinného původu
  • ve srovnání s čerstvým ovoce jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek, stopových prvků a některých vitamínů
  • významný zdroj draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a železa
  • protektivní vliv proti vzniku zubního kazu - zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů
  • příspívají k pevnosti kostí a chrání před osteoporózou
  • mohou sloužit jako alternativní přírodní sladidlo (pudinky, buchty, zmrzlina ...)
  • zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru díky obsahu Inulínu
  • snižuje i riziko tvorby krevních sraženin
  • zdroj resveratrolu
  • nízký glykemický index
  • v malém množství vhodné při redukčních dietách
  • detoxikují škodlivé látky z těla
  • vhodná při chudokrevnosti
  • téměř 80% sacharidů, ale malé množství tuků
  • prevence proti  vzniku rakoviny žaludku a střev. 
  • velké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) , vitaminu C a E
  • Paleo strava, vhodná i pro vegany
  • působí proti zácpě
  • prospívají zdraví očí (vitamin A a beta-karoten)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • stimulují libido (aminokyselina arginin)
  • zdroj rychlé energie (fruktóza a glukóza)

Použití: vhodné v kuchyni do salátů, při pečení-bábovky, buchty a vánočky, na cukkroví, do obilné kaše, musli a vloček

TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.

 Listy vinné révy mají mírnou chuť, chutnají jako špenát. V listech se nachází množství cukrů, tříslovin, karoten, quercetin a organické kyseliny.

Účinky listů vinné révy:

  • stimulují krevní oběh
  • snižují krevní tlak
  • rozšiřují cévy
  • zvyšují odolnost cév proti kornatění
  • podporují činnost střev
  • pomáhají při zácpě
  • zmírňují podráždění, zarudnutí a otoky kůže
  • očišťují organismus od odpadních látek
  • obsahují velké množství vitamínů A, C a B
  • mají protirakovinné účinky
Čaj z listů vinné révy: pravidelné pití čaje z vinných listů působí jako prevence proti cukrovce nebo vysokému krevnímu tlaku. Čaj je vhodný i v chřipkovém období. Odvary z listů révy působí blahodárně i při kožních problémech. Listy se často přidávají i do koupele jako pomoc při různých dermatitidách.

Kde koupit sušené rozinky ?

  • prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno
Zobrazit více Zabalit
Loading...