Řídnutí kostí
Řídnutí kostí (pórovitá kost) je metabolické onemocnění kostí (degenerativní onemocnění kloubů), přičemž ubývá mnoho kostní dřeně (ztráta hustoty - objevují se k kostech póry a mizí vápník) a vznikají poruchy struktury kostí, čímž se zvyšuje riziko zlomenin. Kritickým obdobím pro vznik léčbě řídnutí jkostí e hlavně období menopauzy a stáří (věk nad 55 roků).
- při poklesu hladiny vápníku v krvi, si vápník tělo doplní z kostí, jsou tak slabší a více křehké
- v Česku trpí osteoporózou cca 7% populace (převažují ženy)
Bylinky a potraviny vhodné při léčbě řídnutí kostí a zánětech dutiny ústní:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- černucha setá, prevence při léčbě řídnutí, podporuje pevnost kostí
- sezamové semínko, díky obsahu vápníku pomáhá při léčbě řídnutí kostí
- máta peprná, je vhodná k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní
- červený jetel, pozitivní účinek při prevenciléčbě řídnutí kostí
- hořčík, zvyšuje hustotu kostní tkáně - prevence léčbě řídnutí kostí, pomáhá při tvorbě zubů a kostí společně s vápníkem
- čekanka obecná, obsažený inulin pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách léčbě řídnutí kostí)
- vaječné nudle s mákem
- inulin - pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách či léčbě řídnutí)
- cibule urychluje vstřebávání tuků a je prevencí proti osteoporóze, zabraňuje ztrátám hustoty kostní hmoty
Jak předcházet vzniku léčbě řídnutí kostí?
- dostatek pohybu, zejména na sluncí (slunce tvoří až 90% příjmu vitamínu D)
- kvalitní strava s dostatkem vápníku, fosforu, hořčíku, vitamínu K a vitamínu D
- nekonzumovat alkohol, kofein a cigarety
- omezit příjem soli
- vyrovnávat tzv. překyselený organismus, který spotřebovává vápník na neutralizaci
- omezit různé formy diet, které v těle vyvolávají nerovnováhu
Jaké jsou rizikové faktory vzniku řídnutí kostí:
- nedostatek estrogenu, který řídnutí kostí zabraňuje
- nedostatek pohybu, kouření, pití alkoholu a kávy
- genetické dispozice
- ženy po klimakteriu (přechodu)
- nevhodná strava způsobující překyselení organismu
- dlouhodobý a extrémní vnější tlak
- prodělaná onemocnění ledvin a jater
Recept Evy Moučkové na řídnutí kostí (zpevní se kosti):
umyjeme 6 celých vajec (musí být celá nerozbitá) a dáme je do misky, vymačkáme šťávu ze dvou kilo citrónů (před tím je spaříme horkou vodou - aby pustíly hodně šťávy) a nalijeme ji do misky a následně dáme do lednice na 7 -8 dní, denně vejce opatrně obracíme, protože se rozpouští skořápka (vejce zůstanou pouze v blankách), až jsou skořápky rozpuštěné přidáme 500ml 40% alkoholu (tuzemák) a 5 lžic medu a vše rozmixujeme
- můžeme užívat dlouhodobě třeba až 4 měsíce
- užíváme ráno na lačný žaludek jednu polévkovou lžíci a druhou před spaním