Řeřicha setá
Řeřicha setá (Lepidium sativum), semena se používají na klíčení a jsou zdrojem vlákniny, proteinů, enzymů, nasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, C, E, K, betakarotenu a minerálů (vápník, draslík, hořčík, sodík, železo, zinek, fosfor a jód).
Řeřicha setá a její účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- při poruchách krvetvorby (anémie)
- zdroj elektrolytů (sodík, draslík, vápník, hořčík)
- podporuje zdraví mozku a jeho výživu
- antioxidační účinky, působí proti stárnutí buněk
- prospívá ledvinám, játrům, žlučníku a močovým cestám
- rozpouští i ledvinové a močové kaménky nebo kaménky ve žlučníku
- přírodní afrodisiakum pro muže (zvyšuje potenci), celkově tonizuje
- podporuje detoxikaci
- podporuje imunitní systém, resilienci, osu MTM a má protizánětlivé účinky
- podporuje trávení, působí proti nadýmání
- čerstvé klíčky
Řeřicha setá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Jak postupovat při klíčení semínek řeřichy doma?
Na plochou plastovou misku dáme vrstvu gázy nebo vaty a zalijeme vodou tak, aby se voda důkladně vsákla (semínka důkladně propereme), můžeme je rozprostřít vlhkou vatu. Ideální teplota je kolem 20°C a dostatek světla, nejlépe však mimo přímé slunce. Každý den semínka jemně kropíme a dbáme aby nám vata nevyschla. Sklízíme nůžkami po cca 4-6 dnech výhonky s listy (výška 6-10 cm). Takto můžeme sklízet až 3×, poté je potřeba postup opakovat s novými semínky řeřichy.
zobrazit více..