Řepkový olej
Řepkový olej se získává lisováním nejčastěji za studena ze semen řepky olejné a patří k oblíbenějším olejům v teplé i studené kuchyni. Díky
vyššímu kouřovému bodu může na řepkovém oleji i smažit, péct nebo grilovat. Řepka olejka obsahuje cca zhruba 42 % tuku, 22 % bílkovin, 12 % vlákniny, 8 % vody.

Řepkový olej a jeho účinky na zdraví:
- zdroj oemga 3 a 6 mastných kyselin (PUFA)
- zdroj rostlinných sterolů a tokoferolů
- předchází kardiovaskulárním onemocněním ( nenasycené mastné kyseliny ) MUFA
- prospívá vzhledu pokožky
- posiluje imunitu
- eliminuje alergie
- vhodný pro budoucí matky
- brainfood - podporuje činnost mozku
- vysoký tzv, kouřový bod (cca 200 °C) - do této teploty stabilní a nepřepaluje se
- kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
- kyselina ?-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
- nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Chuť: jemně ořechová, žlutá barva
Řepkový olej?
zobrazit více..
Loading...