Řepkový olej
Řepkový olej se získává lisováním nejčastěji za studena ze semen řepky olejné a patří k oblíbeným olejům v teplé i studené kuchyni. Díky vyššímu kouřovému bodu může na řepkovém oleji i smažit, péct nebo grilovat. Řepkový olej je velmi bohatý na omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, má jich mnohem více než většina rostlinných olejů. Dále v něm najdeme vitamíny ( A, D, E, K ), steroly, tokoferoly a kyselinu olejovou, která reguluje hladinu cholesterolu .
Řepkový olej a jeho účinky:
- předchází kardiovaskulárním onemocněním ( nenasycené mastné kyseliny ) MUFA
- prospívá vzhledu pokožky
- posiluje imunitu
- zlepšují paměť a eliminují alergie
- vhodný pro budoucí matky
- podporuje činnost mozku
- antioxidant ( vitamin E )
- reguluje hladinu cholesterolu
- více informací
Řepka olejka, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Doporučené užívání: 4 lžíce denně
Chuť: jemně ořechová, žlutá barva

ul>řepkový olej 8 / 61 slunečnicový olej 12 / 25,5 sójový olej 16 / 23 olivový olej 15 / 75 sádlo 41 / 48 rybí tuk 28 / 51
kokosový tuk 90 / 7 kakaové máslo 60 / 39
Zdroj: Studie od Doc. Ing. Jiřího Bráta, Csc. ( SAFA - nezdravé nasycené mastné kyseliny, MUFA - zdravé více nenasycené mastné kyseliny )
Použití: teplá i studená kuchyně, péče o pleť a vlasy
zobrazit více..