Řepka olejka
Řepka olejka
v Česku se řepka pěstuje na cca 300 - 400 tisících hektarech, dvě třetiny řepky vypěstované v Česku se používají na výrobu potravin, například olejů na smažení nebo majonézy, zatímco na výrobu biopaliv se spotřebuje třetina. Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert,
Výhody a nevýhody pěstování řepky:
- má velkou nadzemní i podzemní část a díky tomu půda zadržuje dobře vodu
- vhodná meziplodina mezi obilovinami
- řepku napadá při jejím růstu hodně škůdců, proto je nutno chemicky ošetřovat (zemědělec se o řepku stará téměř 10 měsíců, její pěstování je náročné na hnojení a pesticidy) a to kontaminuje půdu a vodu
- kořenové části a zbytky rostliny přispívají k tvorbě organické hmoty
- při květu působí potíže alergikům, ale současně je vítanou stravou pro včely

Řepkové pole
zobrazit více..