Rebarbora
Rebarboru (reveň kadeřavá , Rheum rhabarbarum) najdeme často na našich zahrádkách, patří mezi řapíkatou zeleninu a konzumují se řapíky, které jsou velmi kyselé (díky obsahu kyseliny šťavelové). Obsahuje vitamín C, provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B9 - kyselina listová), kyselinu šťavelovou, z minerálních látek hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík. Rebarbora zlepšuje peristaltiku střev a je zdrojem pektinu a rutinu. Pro zamezení nepříznivých účinků je vhodné současně s rebarborou podávat mléčné výrobky, které mají vysoký obsah vápníku. Proto se rebarborový koláč se obvykle peče v kombinaci s tvarohem.
Rebarbora a její účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- působí proti zácpě
- přírodní diuretikum
- má protizánětlivý účinek
- podporuje zažívací trakt
- pomáhá očistě jater, odvádí toxiny ze střevní soustavy
- pozitivní vliv na vlasy a pokožku (kyselina pantotenová)
- Obsahuje draslík, který odvádí z těla vodu
- vitamin K, jenž je důležitý pro pevné kosti
- posiluje celkovou vitalitu a má význam i pro tvorbu krve (železo)
- Rebarbora sice obsahuje vysoké množství vápníku, ale většina z něj je navázána na kyselinu šťavelovou a tvoří antinutriční šťavelan vápenatý. V této podobě tělo neumí vápník využít," Vysoká konzumace šťavelanu vápenatého může vést ke tvorbě krystalů a poškodit ledviny vysvětluje specialistka na výživu Margit Slimáková
- Kořen rebarbory se využíval v čínské medicíně po tisíce let zejména na problémy s játry a ledvinami
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/dvoji-zivot-rebarbory-kralovna-kolacu-marmelad-a-prvni-posel-jara.A200504_104625_dobra-chut_ape
- více
Rebarbora, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Kontraindikace: Není vhodná pro těhotné a kojící ženy, pokud trpíme revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny.
Barva květů: bílá
Sběr: řapíky před květem, listy jsou jedovaté (obsahují vysokou koncentraci kyseliny šťavelové)
- rebarbora se má sklízet jen do svatého Jana, tedy do 24. června. Později se v ní prý koncentruje větší množství kyseliny šťavelové. Rebarboru je možné samozřejmě sklízet a konzumovat i po svatém Janu, ale musíte ji opravdu sklízet pravidelně. Pak se v ní kyselina šťavelová nekoncentruje," objasnil zkušený pěstitel.
Úprava: Řapíky se při sklizni neřežou, ale odlamují, když dorostou do výšky zhruba 40 cm, a list na konci se odřízne. Řapíky jsou díky kyselosti v syrovém stavu tepelně upravovány s cukrem, ale i jejich syrová podoba může být při správné kombinaci surovin nečekaným kulinárním osvěžením.
- vhodná je k masitým pokrmům, nebo podušená s pórkem, jen s trochou cukru a pepře jako příloha ke kuřeti
