Rebarbora (reveň)
rebarbora je zdrojem luteinu, vitaminu A,, C, B3, B5, B9 (kyselina listová) a K, dále obsahuje vápník, mangan, měď, železo, draslík, fosfor a hořčík. Pokud vám rebarbora vyžene na

Rebarbora a její účinky na zdraví:
- nevýhodou je vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto je rebarbora vhodná do moučníků a sladkých jídel, proto by měla vždy projít tepelnou úpravou
- močopudné účinky (draslík)
- zdroj pektinu a rutinu
- zlepšuje peristaltiku střev
- vhodná při zácpě - laxativní účinek
- zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)
- prevence Alzheimerovy choroby
- zpomaluje proces stárnutí
- snižuje chronické záněty
- vhodná přo bolestech kloubů
- prospívá imunitnímu systému
- pomáhá urychlit vyplavování toxinů nahromaděných v těle
- příznivý účinek na játra
- pomáhá předcházet očním problémům (lutein a provitamin A)
- více
Použití: do moučníků, ovocných knedlíků, polévek či kompotů
Rebarborový džem, recept:
- 1 kg rebarbory
- 400 g cukru
- šťávu a kůru z 1 citronu
- špetku skořice nebo zázvoru
- želírovací cukr
Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce a mírně podlijte vodou, přidejte citronovou kůru a vařte doměkka. Poté přidejte želírovací cukr, skořici či zázvor a povařte. Nakonec přidejte citronovou šťávu. Ještě horkou plňte do malých skleniček a stavte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte džemy do spíže.
zobrazit více..
Loading...