Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový (tzv. sibiřsky zázrak, Hippophae Rhamnoides) je keřovitý strom dorůstající výšky cca 6 m, je původem z Ruska. Má drobné kyselé a trpké bobulovité plody oranžové barvy (větší než borůvky), s obsahem vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, C, A, D, E, F, K, P (rutin) a beta karotenu, obsahuje také omega mastné kyseliny (3, 6, 9), fenolové sloučeniny (jsou zdrojem oranžové barvy), z minerálů obsahuje železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů i stopových prvků. Z plodů se lisuje též rakytníkový olej, který je výjimečný obsahem omega 7 mastné kyseliny a je určen pro vnitřní i vnější použití.
- z jedné tuny oranžových bobulí rakytníku řešetlákového získáme 650 litrů šťávy, ale pouze 20 litrů rakytníkového oleje
Rakytník řešetlákový - výrobky:
- sušené plody
- olej z rakytníku (z plodů nebo kvalitnější ze semen)
- šťáva z rakytníku
- kapky
- rakytníkový sirup
- sušený prášek v tobolkách
Rakytník řešetlákový a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- působí proti srážlivosti krve
- adaptogen a antioxidant
- prospívá správnému vývoji kostí (vitamin D)
- příznivě působí na nervovou soustavu, působí proti stresu a depresím
- podporuje imunitu a posiluje celkově organismus a osu MTM
- stimuluje trávení a krevní oběh
- vhodný při zánětech dásní, aftech a oparech
- podporuje rychlejší hojení ran, jizev a popálenin
- hojí sliznice průdušek a plic (i po chemoterapii) - olej
- prevence infarktu a srdečních chorob
- zdroj rutinu (vitamin P)
- prospívá zraku (vitamin A)
- působí proti překyselení žaludku
- působí při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí
- stimuluje trávicí účinky žaludku, sleziny, dvanáctníku
- podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům
- vhodný jako prevence chřipky a nachlazení
- podporuje odbourávání tuků
- působí proti stresu
- pro výživu a zdravý růst nehtů a vlasů (rakytnikový olej) a zpomaluje vypadávání vlasů
- regeneruje a hydratuje pokožku (rakytnikový olej)
- antioxidant, působí proti volným radikálům a stárnutí buněk, podporuje jejich dělení
- kůra větví skrývá podstatné množství serotoninu, která má velice příznivé účinky na centrální nervový systém
- nejcennější látkou obsaženou v rakytníku řešetlákovém je tokoferol (vitamin E), stimuluje činnost všech vnitřních orgánů a žláz s vnitřní sekrecí, podporuje dlouhověkost
- článek o rakytníku
- Rakytník - zdroj vitamínů
Rakytník řešetlákový, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Energie - tonus - únava
- Přirozená obranyschopnost / imunitní systém
- Normální stav pokožky
- Normální činnost kardiovaskulárního systému
- Normální trávení
Použití: sušené plody do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie, na přípravu nálevu, výrobu šťávy, sirupů, marmelád, oleje ze semen
Skladování plodů: suché, chladné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách nebo sáčcích
Kontraindikace: močové kameny, vředové choroby, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: hlošinovité (Elaeagnaceae)
Plod: žlutooranžové bobule
Chuť: kyselá, trpká
Sběr: plody, kůra
Plod: bobule obvykle oranžová až červená, záleží na obsahu karotenoidů
Lidové názvy: citroník severu, sibiřský zázrak
Permakultura: ochrana před půdní erozí díky agresivní schopnosti kořenů se větvit a rozrůstat
Signatura: trnitý keř
Jak vyrobit rakytníkový olej?
sušené plody rakytníku řešetlákového rozdrtíme i semínka, následně zalijeme kvalitním panenským olejem (olivový, slunečnicový, řepkový, mandlový) aby byli plody úplně ponořené v oleji. V uzavřené nádobě a na teplém místě necháme macerovat cca 3 - 4 týdny, každý den směs důkladně protřepáváme. Po uplynutí doby směs přecedíme přes plátno. Získaný rakytníkový olej skladujeme na tmavém a chladném místě. Vnitřně užíváme jednu čajovou lžičku 3 x denně. Olej z rakytníku řešetlákového je vhodný i na zevní použití na pokožku (zvýší pružnost a hydratuje ji)