Quinoa, merlík chilský
Prastará vysokohorská Anská pseudoobilovina Quinoa je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm. Quinoa je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.
Druhy semínek Quinoa:
- bílá
- červená
- černá
Quinoa a její účinky na zdraví:
- bez obsahu lepku, vhodná pro celiaki
- zdroj proteinů
- vhodná při redukčních dietách, nizký glykemický index
- urychluje rekonvalescenci
- snižuje hladinu cholesterolu
- posiluje cévy, uvolňuje svalové napětí
- působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- pomáhá při detoxikaci
- brainfood - podporuje mozek a mozkové funkce
- pročistí střeva
- více
Quinoa, jak ji připravit?
quinoa se připravuje jako rýže ve vodě ( 2 díly vody, jeden díl Quinoa semínek ), vaří se cca 15 - 20 min až změkne.
Použití: na zahuštění do polévek, jako příloha místo rýže, do zeleninových salátů
Quinoa - výrobky:
- quinoa
- mouka z quinoa
- tyčinky s quinoou
- naklíčená semínka s Quinoou