Quinoa ( merlík chilský )
Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And - v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže.

- quinoa bílá - má jemnou máslovou chuť
- quinoa červená - je křupavější s oříškovou příchutí
- quinoa černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější
Quinoa a její účinky na zdraví:
- podporuje nervový systém - brainfood
- antioxidant
- bezlepková obilnina
- podporuje růst svalstva - kompletní bílkovina
- obsahuje minerály důležité pro růst kostí (vápník, železo a fosfor) - v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice
- má zvýšený obsah aminokyseliny histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí,
- vhodná pro vegany, sportovce, celiaki, vegetariány a Clean eating - zdroj rostlinných kompletních proteinů
- působí jako prevence osteoporózy
- doplněk při redukčních dietách
- podporuje trávení (zdroj vlákniny)
- zdroj omega kyselin
- podporuje ledviny
- zásadotvorná potravina
- zdroj energie
- zvyšuje pocit nasycení (vhodná při redukčních dietách)
- nízký glykemický index (53)
- působí příznivě na hladinu glukózy v krvi
- snížuje úroveň krevních cukrů a cholesterolu
- protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
- nevýhodou může být snižené vstřebávání vápníku (kyselina fytová může částečně bránit jeho vstřebávání, namočením nebo naklíčením quinoy se většina kyseliny fytové odbourá)
- podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
- podporuje lepší spánek (díky kombinaci hořčíku a vápníku)
- podporuje vylučování toxínů, díky obsahu nerozpustné vlákniny
- působí proti srážení krve
- působí proti volným radikálům (vitamin E) a zpomaluje proces stárnutí
- podporuje proces otěhotnění
- pomáhá při prevenci revmatických zánětů
- vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin
- dobře stravitelná a nenadýmá
- více
Příprava: před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2x propláchněte. potom vaříme v osolené vodě, poměr vody je stejný jako rýže (2 díly vody na 1 díl semínek quinoa). Vaříme po dobu 14 – 18 minut
Použití: můžeme kombinovat se slzovkou a dalšími zdravými obilovinami a luštěninami, příloha k masu, do salátů, do kaší, rizota, na zahuštění polévek
Chuť: neutrální
Chuť: neutrální
Quinoa příprava a recepty:
Pečená kořenová zelenina s Quinou
Quinou uvaříme v osolené vodě v poměru 2 : 1 a necháme vychladnout. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na stejné velké kousky. Nakrájenou zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby péct na 200 ° C po dobu 10-12 minut nebo až do měkka.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
- 1 hrnek semínek quinoa
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- 1 menší červená řepa
- 1 lžíce olivového oleje ( hořčičný, řepkový, z černého kmínu)
- 1 lžička mořské soli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce octa Balsamico
- 1 lžíce medu
- nasekaná petžlenová nať
Semínka Quinoa?
Quinoa články
- Quinoa nakrmí svět
- Znáte přínosy semínek Quinoa?
- Quinoa a její druhy
- Brainfood
- Spôsob prípravy semien Quinoa (merlík čílský)
- Co je White Quinoa a jaké má výhody?
zobrazit více..
Loading...