protioxidanty

Co jsou to protioxidanty?

jsou to látky, které omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými antioxidantysloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost protioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Protioxidanty můžeme rozdělit na dva druhy:

  • přírodní ( ovoce, zelenina, houby, byliny, ořechy, čokoláda, jedlé oleje ...)
  • syntetické ( uměle vyrobené, nevyskytují se v této podobě v přírodě)

Přirozené protioxidanty v přírodě:

  • vitamíny (vitamin C, vitamin A -retinol, tokoferol - vitamin E např. ořechy, semena)
  • čisté uhlovodíky - zdroj čistého buněčného kyslíku skvalen
  • glutathoin - nejvýznamnější nitrobuněčný antioxidant
  • třísloviny
  • flavonoidy (např. granátové jablko, hroznové víno, červené víno, brusinky)
  • karotenoidy (goji, mrkev, rajčata, meruňky.. )
  • antioxidanty na bázi aminokyselin
  • polyfenoly a fenolycké antioxidanty
  • některé sloučeniny, selenu, zinku, mědi, manganu a germánia (ořechy)
  • koenzym Q10 (sójový olej, řepkový olej, sardinky, makrely, maso…)
  • resveratrol (hroznové červené víno ..)
  • kurkumin
  • Quercetin
  • lignany
  • lykopen (šípky, rajčata..)
  • ořechy - vlašské ořechy, pekanové ořechy, lískové ořechy
  • -bobulové plody - borůvky, Goji, brusinky, švestky, amalaki, arónie

Ovoce, superpotraviny a zeleniny s výskytem protioxidantů - např:

Články:

Kde koupit protioxidanty?

Zobrazit více Zabalit
Loading...