Proteiny ( bílkoviny )
bielkoviny patrí medzi základné výživu nutnú pre naše telo, spoločne so sacharidmi, tukmi, vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vodou.
Proteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené z aminokyselín. Tieto kyseliny sú tvorené atómami uhlíka, kyslíka, vodíka a dusíka. Všetky bielkoviny, ktoré prijím sa rozloží na jednotlivé aminokyseliny v črevnom trakte a tu sa vstrebávajú do krvi. Aminokyseliny sa v tele pretvorí na nové telesné proteíny, ktoré sú nutné pre fungovanie organizmu.

- existuje celkem 23 aminokyselin
- esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9
- semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin
- neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
Každý hormón, enzým, bunka, celý imunitný systém a všetky orgány v tele sú zložené z proteínov.
Ideální poměr v příjmu bílkovin: 2/3 rostlinné a 1/3 živočišné. Děti 1:1, nadměrný příjem bílkovin je z těla vyloučen. Vhodná doba pro konzumaci bílkovin je v odpoledních hodinách (doporučená dávka je 30-50g esenciálních bílkovin za den).
Zelenina se dá konzumovat přímo s bílkovinami ( bílkovina překyseluje proto je nutné ji konzumovat se zeleninou)
Zelenina se dá konzumovat přímo s bílkovinami ( bílkovina překyseluje proto je nutné ji konzumovat se zeleninou)
- bílkovina je nezbytná pro vyživení svalu a svaly potřebujeme, aby nám kosti držely pohromadě
- pro produkci bílkovin je také důležitý příjem dusíku ze vzduchu (kvalitní jogínské dýchání)
Obsah bílkovin ve 100g potraviny:
- vepřové maso 14%
- kuřecí, králičí a krůtí maso 23%
- vařená čočka 28%
- olomoucké tvarůžky až 30%
- bazalkové semínko 18%
- chia semínka 16% (5 x více proteinů než červené fazole)
- kromě proteinů je potřeba v mase a sýrech hlídat obsah tuku, v luštěninách zase sacharidy
Rostlinné proteiny a jejich účinky na organismus:
- podporují růst svalové hmoty (pokud konzumujeme kompletní bílkoviny)
- základní součást stravy
- podporují nervový systém
- působí proti depresím a úzkosti (tryptofan)
- zdroj vlákniny, minerálů a vitamínů
- vaječná bílkovina syrová patří mezi nejkvalitnější (zdroj lysinu), je nejlépe stravitelná
- esenciální aminokyselina lysin není obsažen v zelenině (tělo si jej neumí vyrobit je obsaženo v živočišné stravě)
- více
Kvalitní zdroje bílkovin:
- živočišného původu: zfermentované mléčné výrobky, syrová vejce z domácího chovu, tzv. zelené syrové nebo sušené maso, ryby
- quinoa, sója, chia semínka, pohanka, luštěniny
- syrovátka
- mezi tzv. kompletní rostlinnou bílkoviny patří Quinoa, sója, ořechy a některá semínka
- brokolice- mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K
- tofu, seitan nebo tempeh - náhrada masa pro vegany a vegetariány
- řeřicha – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K
- čočka - cca 20% vlákniny
- fazole - 24% vlákniny
- žampioný - železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2
- kukuřice - 9% proteinů, zdroj vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek)
Kompletní rostlinné bílkoviny:
- quinoa - vegetariánská náhrada masa
- sója- vegetariánská náhrada masa
- oves s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole)
- více
Kde koupit rostlinné proteiny (chia semínka, quinou, konopná semínka...)?
zobrazit více..
Loading...