Proteiny ( bílkoviny )

bielkoviny patrí medzi základné výživu nutnú pre naše telo, spoločne so sacharidmi, tukmi, vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vodou. QuinoaProteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené z aminokyselín. Tieto kyseliny sú tvorené atómami uhlíka, kyslíka, vodíka a dusíka. Všetky bielkoviny, ktoré prijím sa rozloží na jednotlivé aminokyseliny v črevnom trakte a tu sa vstrebávajú do krvi. Aminokyseliny sa v tele pretvorí na nové telesné proteíny, ktoré sú nutné pre fungovanie organizmu.
  • existuje celkem 23 aminokyselin
  • esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9
  • semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin
  • neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
Každý hormón, enzým, bunka, celý imunitný systém a všetky orgány v tele sú zložené z proteínov.
Ideální poměr v příjmu bílkovin: 2/3 rostlinné a 1/3 živočišné. Děti 1:1, nadměrný příjem bílkovin je z těla vyloučen. Vhodná doba pro konzumaci bílkovin je v odpoledních hodinách (doporučená dávka je 30-50g esenciálních bílkovin za den).

Zelenina se dá konzumovat přímo s bílkovinami ( bílkovina překyseluje proto je nutné ji konzumovat se zeleninou)
 
  • bílkovina je nezbytná pro vyživení svalu a svaly potřebujeme, aby nám kosti držely pohromadě
  • pro produkci bílkovin je také důležitý příjem dusíku ze vzduchu (kvalitní jogínské dýchání)
 

Obsah bílkovin ve 100g potraviny:

  • vepřové maso 14%
  • kuřecí, králičí a krůtí maso 23%
  • vařená čočka 28%
  • olomoucké tvarůžky až 30%
  • bazalkové semínko 18%
  • chia semínka 16% (5 x více proteinů než červené fazole)
  • kromě proteinů je potřeba v mase a sýrech hlídat obsah tuku, v luštěninách zase sacharidy

Rostlinné proteiny a jejich účinky na organismus:

  • podporují růst svalové hmoty (pokud konzumujeme kompletní bílkoviny)
  • základní součást stravy
  • podporují nervový systém
  • působí proti depresím a úzkosti (tryptofan)
  • zdroj vlákniny, minerálů a vitamínů
  • vaječná bílkovina  syrová patří mezi nejkvalitnější (zdroj lysinu), je nejlépe stravitelná
  • esenciální aminokyselina lysin není obsažen v zelenině (tělo si jej neumí vyrobit je obsaženo v živočišné stravě)
  • více

Kvalitní zdroje bílkovin:

  • živočišného původu: zfermentované mléčné výrobky, syrová vejce z domácího chovu, tzv. zelené syrové nebo sušené maso, ryby
  • quinoa, sója, chia semínka, pohanka, luštěniny
  • syrovátka
  • mezi tzv. kompletní rostlinnou bílkoviny patří Quinoa, sója, ořechy a některá semínka
  • brokolice- mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K
  • tofu, seitan nebo tempeh - náhrada masa pro vegany a vegetariány
  • řeřicha – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K
  • čočka - cca 20% vlákniny
  • fazole - 24% vlákniny
  • žampioný - železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2
  • kukuřice - 9% proteinů, zdroj  vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek)

Kompletní rostlinné bílkoviny:

  • quinoa - vegetariánská náhrada masa
  • sója- vegetariánská náhrada masa
  • oves s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole)
  • více
 

Kde koupit rostlinné proteiny (chia semínka, quinou, konopná semínka...)?

zobrazit více..
Loading...