Proso seté - jáhly
Proso patří mezi nejstaší plodinu vůbec a je výživné a lehce stravitelné. Proso jako bezlepková obilnina je zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou ), minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku) a stopových prvků. Proso se užívalo jako základ výživných kaší, placek a polévek. Při vaření nevytvářejí sliz, proto jsou vhodná pro všechny, kteří trpí zahleněním dýchacích cest.
Jáhly jsou v podstatě vyloupaná žlutá zrníčka prosa. Jáhly jsou výjimečné především obsahem železa a často se používají do pomazánek, polévek a k přípravě jídel z mletého masa.
- proso
- jáhly - vylopaná zrníčka prosa
- naklíčená neloupaná semínka
- jáhlové instatní kaše
- jáhlové vločky
- mouka z prosa
Proso a jeho účinky:
- vhodné pro bezlepkovou dietu
- zdroj sacharidů
- je zásaditě a brání v překyselení organismu
- čistí střeva a žaludek
- prospívá vlasům, nehtům, pokožce a kloubům
- působí příznivě na zrak
- odvodňují organismus a podporují tak zdravé fungování ledvin
- brainfood
- brání padání vlasu a vzniku celulitidy
- prevence zubních kazů a posiluje sklovinu
- podporuje zdravé zuby, vlasy a nehty
- podporuje imunitu
- při chudokrevnosti
- při rekonvalescenci a vyčerpanosti
- pomáhá tak odkyselit organismus
- preventivně působí proti vzniku kožních chorob
- při kvasinkových onemocněních
- prevenci a léčbě cukrovky druhého typu - pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
Použití: od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Navíc pokrmy mohou být jak na slano, tak na sladko.
Příprava:je třeba spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujete 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15 – 20 minut a poté je nechte chvíli odstát.
Proso - jáhly?
zobrazit více..
Loading...