Přírodní sladidla

p>Sladidla jsou potraviny a látky sladké chuti. Mohou být přírodního původu nebo se vyrábějí chemickou syntézou. Přírodní sladidla nahradí bílý rafinovaný cukr a na rozdíl od bíleho rafinovaného cukru obsahují menirály, vitamíny a mají nižší glykemický index. Sladidla se používají do nápojů, pečiva, kaší a dalších pokrmů. Přírodní sladidla jsou rychlým zdrojem energie, po jejich konzumaci ale brzy následuje pocit hladu.

Podle konzistence dělíme sladidla:

  • tekuté (sirupy - javorový, ječný, dýňový, rýžový, kokosový, melasa, med atd.)
  • sypké (xilitol, kokosový cukr, třtinový cukr, ...)
  • prášek (stévie, karob....)
  • slazení ovocem (rozinky, jahody, jablka, meruńky, hrušky, třešně - zdroj rychle vstřebatelných přírodních cukrů)

Rafinovaná sladidla a cukr

  • galaktóza: nejvýznamnějším zdrojem tohoto monosacharidu je laktóza- ve střevech se vstřebává přímo do krve, kde je přeměňována na glukózu
  • laktóza (mléčný cukr) - mateřské mléko a další mléka
  • glukóza (hroznový cukr, dextróza, Glukopur) 
  • fruktóza (ovocný cukr): i tento monosacharid se vstřebává z potravy přímo do krve 
  • maltóza (sladový cukr) - zdrojem naklíčené obilí
  • sacharóza: běžný bílý cukr , vyrábí se z cukrové třtiny nebo řepy cukrovky, je obsažem v datích, cukrovém javoru atd. - trávení bílého cukru spotřebovává vitamíny (hlavně ze skupiny B) a minerály (vápník, hořčík)
  • maltodextrin (polyglukóza), vyrábí enzymatickým štěpením škrobu

Seznam přírodních sladidel a sirupů:

Přírodní nerafinovaná sladidla:

  • vyrobené z mízy ( březový, javorový, agávový, palmový, třtinová melasa, tmavý třtinový cukr )
  • vyrobená z hlíz ( kukuřičný sirup, pšeničný, sladový sirup, rýžový, špaldový cukr )
  • vyrobená z ovoce ( datlový a švestkový cukr...)
  • z jiných částí rostlin ( stévie, kokosový cukr...)
  • živočišného původu - med
Zobrazit více Zabalit
Loading...