Přírodní sladidla
p>Sladidla jsou potraviny a látky sladké chuti. Mohou být přírodního původu nebo se vyrábějí chemickou syntézou. Přírodní sladidla nahradí bílý rafinovaný cukr a na rozdíl od bíleho rafinovaného cukru obsahují menirály, vitamíny a mají nižší glykemický index. Sladidla se používají do nápojů, pečiva, kaší a dalších pokrmů. Přírodní sladidla jsou rychlým zdrojem energie, po jejich konzumaci ale brzy následuje pocit hladu.
Podle konzistence dělíme sladidla:
- tekuté (sirupy - javorový, ječný, dýňový, rýžový, kokosový, melasa, med atd.)
- sypké (xilitol, kokosový cukr, třtinový cukr, ...)
- prášek (stévie, karob....)
- slazení ovocem (rozinky, jahody, jablka, meruńky, hrušky, třešně - zdroj rychle vstřebatelných přírodních cukrů)
Rafinovaná sladidla a cukr
- galaktóza: nejvýznamnějším zdrojem tohoto monosacharidu je laktóza- ve střevech se vstřebává přímo do krve, kde je přeměňována na glukózu
- laktóza (mléčný cukr) - mateřské mléko a další mléka
- glukóza (hroznový cukr, dextróza, Glukopur)
- fruktóza (ovocný cukr): i tento monosacharid se vstřebává z potravy přímo do krve
- maltóza (sladový cukr) - zdrojem naklíčené obilí
- sacharóza: běžný bílý cukr , vyrábí se z cukrové třtiny nebo řepy cukrovky, je obsažem v datích, cukrovém javoru atd. - trávení bílého cukru spotřebovává vitamíny (hlavně ze skupiny B) a minerály (vápník, hořčík)
- maltodextrin (polyglukóza), vyrábí enzymatickým štěpením škrobu
Seznam přírodních sladidel a sirupů:
- Sirup z agáve - sirup z listů agáve
- Javorový sirup - sirup z mízy cukrového javoru
- Kokosový sirup
- Rýžový sirup
- Čekankový sirup
- Datlový sirup
- Datlová pasta
- Sirup z obilného sladu
- Sirup z ječného sladu
- Březový cukr - xilitol
- Kokosový květový cukr
- Třtinový cukr
- Třtinová melasa
- Stévie
- Včelí med
- Lacuma
- Mesquite
- Yacon
- Pampeliškový sirup
- Jitrocelový sirup
- Sirup z arónie
- Mišpulový sirup
- Zázvorový sirup
- Rakytnikový sirup
- Erythritol (cukerný polyalkohol) je přírodní bezkalorická alternativa rafinovaného cukru
- Granátový sirup (grenadina) - sladkokyselý sirup vhodný na maso , obilniny
Přírodní nerafinovaná sladidla:
- vyrobené z mízy ( březový, javorový, agávový, palmový, třtinová melasa, tmavý třtinový cukr )
- vyrobená z hlíz ( kukuřičný sirup, pšeničný, sladový sirup, rýžový, špaldový cukr )
- vyrobená z ovoce ( datlový a švestkový cukr...)
- z jiných částí rostlin ( stévie, kokosový cukr...)
- živočišného původu - med
Články o přírodních sladidlech
zobrazit více..