Pórek

pórek je  znáný již v minulosti (Řecko, Řím, Egypt) a je blízký příbuzný cibule a česneku, je zdrojem vitamínů skupiny skupiny B (B1, B6, B9), C, A, K, betakarotenů, luteinu, vlákniny, minerálů (železo, draslík, fosfor, hořčík, síra). V kuchyni se používá jako koření a zelenina.
 

Pórek a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje proces hubnutí (malý obsah kalorií)
  • podporuje chuť k jídlu
  • diuretické účínky (močopudné)
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • dobře zasytí a podporuje proces trávení
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • díky obsahu kyseliny listové je vhodný pro těhotné ženy
  • čistí tělo díky obsahu vlákniny
  • vhodné pro šlachy, chrupavky i třeba silné vlasy (síra)
  • protizánětlivé účinky a čistí střeva i žaludek
  • snižuje záněty močového měchýře 
  • snižuje vysoký cholesterol
Při výběru v obchodě vybírejte pórek s co nejdelší bílou částí (je jemnější), zelená část může dřevěnět -  hodí se nakrájená do polévky.
Použití: do polévek, omáček, k masu a dalším pokrmům
 
Chuť: pikantní, jemnější než cibule, nemá štiplavou chuť
zobrazit více..
Loading...