Pohanka

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je bezlepková, hypoalergenní obilnina původem ze střední Asie, obsahuje ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu.  Více informací o pohance zde.

Pohanka vlastnosti a účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • přirozeně bezlepková a lehce stravitelná potravina
  • podporuje mozkové funkce – brainfood
  • čistí střeva díky vysokému obsahu vlákniny
  • zdroj elektrolytů a lehce stravitelných proteinů
  • zdroj aminokyseliny lysin
  • zdroj škrobu 50–70 %
  • zdroj vícenenasycených mastných kyselin
  • polštáře, plněné pohankovými slupkami zmírňují bolesti páteře i kloubů

Pohanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému

Pohanka, její varianty na trhu:

  • pohanka neloupaná
  • pohanka loupaná
  • pohanka lámanka (zrna jsou mírně drcená)
  • pohanková krupice
  • instantní pohanková bezlepková kaše
  • pohankové vločky
  • pohanková mouka
  • pohankový čaj
  • naklíčená pohanková semínka

Nejvhodnější je konzumace pohanky namáčené nebo naklíčené.

Použití: na kaše, karbanátky, pomazánky, do polévek, z mouky pak pečivo i třeba lívance

Kontraindikace:

Barva květů: bílá, růžová, červená

Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)

Plod: typická trojboká nažka (vzhledově podobná bukvici), sklízí se koncem prázdnin

Permakultura: používá se jako meziplodina (jako zelené hnojivo) k obnově půdní úrodnosti a ke zlepšení půdní struktury

zobrazit více..
Loading...