Podběl lékařský
Podběl lékařský (Tussilago farfara) je vytrvalá volně rostoucí bylinka, najdeme ji ve vlhkých půdách, holých stráních, úhorech a rumištích. Jsou zde celé plochy žlutých květů, které jsou jedny z prvních jarních léčivých bylin. Z podbělu lékařského se nejčastěji připravují zábaly, sirup, čaj nebo odvar. Květy (sbírají se časně z jara) obsahují hodně slizovitých látek, dále pak flavonoidy (žluté barvivo xantophyl), silice, hořčinu, terpeny, třísloviny, proteiny, fytosteroly, polysacharid, inulín, karotenoidy a pyrrolizidinové alkaloidy. Listy obsahují zinek, draslík, beta-karoten, vitamín C, také sliz, třísloviny , organické kyseliny (gallovou, mléčnou, jablečnou, vinnou, kávovou) a stejné alkaloidy jako květy.
- listy se sbírají během léta (zdroj zinku a draslíku)
- květy se sbírají během března až května (polorozevřené květy)
Podbělice je horská, nevysoká (10-40 cm) bylina s listy v přízemní růžici, jejichž čepel se podobá malým listům podbělu. Roste poměrně hojně v horských smrčinách, mezi kosodřevinou, na subalpínských lukách. Její „květy“, úbory, jsou „špinavě“ fialové.
Podběl lékařský a jeho účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- pro zdravé dýchací cesty a pokožku
- pomáhá při astmatu, rýmě, nemocech dýchacích cest, zahlenění průdušek a plic (zdroj slizových látek, které chrání naše sliznice)
- pomáhají při onemocnění plic (rozdrcené listy na hrudník)
- na odhlenění organismu (inhalace)
- podporuje metabolismus, vhodný při trávících problémech
- má dezinfekční a protizánětlivé účinky (čaj)
- používá se na podporu imunity, působí proti jarní únavě (čaj)
- snižuje pravděpodobnost nepříjemné paradontózy (kloktadlo)
- při nachlazení, kašli, rýmě a zahlenění (slizové látky) - přispívá k normální funkci horních dýchacích cest
- vhodný při onemocnění horních cest dýchacích a nachlazení spojených se zahleněním, podporuje lepší odkašlávání
- pomáhá jako prevenci viróz a snižuje únavu
- prostředek na tišení suchého kašle
- ve formě obkladů na vředy, spáleniny, špatně se hojící rány, bolavé klouby, ekzémy či při zánětu žil (obklady z nálevu nebo mast)
- při revmatismu, bolestech kloubů, dně či artrózách (zevní užití)
- na bolesti kloubů dle bylinkářky Jarmily Podhorné, suchý zábal do listů podbělu, čerstvě trhaných necháme působit asi jednu hodinu
- čerstvé lístky rozmačkané na kaši pokládáme na poškozené místo (na popáleniny, špatně hojitelné rány, oteklé klouby) a obvážeme obinadlem
- Hippokrates doporučoval podběl na suchý kašel
- podběl je vhodné používat ve směsích s diviznou a jitrocelem
- hojivý účinek při zánětech žil, povrchových vředech, obtížně se hojících ranách, spáleninách, oteklých a bolavých kloubech (obklad z čerstvě rozmačkaných listů, mají vysoký obsah zinku)
- díky obsahu zinku zlepšuje využití inzulínu
Podběl lékařský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce horních cest dýchacích / Imunita
Použití: na přípravu čaje, obkladů z čerstvých listů, inhalaci, na mastí a výrobu sirupu
- sušením se obsah pyrrolizidinových alkaloidů snižuje
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Kontraindikace: podběl by neměly užívat děti, kojící maminky a těhotné ženy (podběl obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy), při dlouhodobém užívání může způsobovat komplikace v podobě zvýšení krevního tlaku, poškození jater a dokonce zvýšit i riziko rakoviny, použití konzultujte s lékařem
Kvalita: sušený list si zanechává zelenou barvu, není tmavý a má slizovitou, slabě nahořklou chuť. Sušený květ se musí zanechat přirozeně žlutou barvu, je bez zápachu a má nahořklou chuť, skladuje se v papírových obalech v suchu a temnu. U listů při skladování zkontrolujeme zda neplesniví.
Sušení: květy v tenké vrstvě ve stínu do teploty 40°C, listy se suší rychle na světle (pozor aby nezhnědly nebo nepřeschly)
Výskyt, stanoviště: slunná a vlhká místa podél rybníků a potoků, na holých stráních, štěrkových plockách a rumištích
- rybník u Bukovice
- podél Lubě
- podél Besénku U Železného
Sběr: podbělové květy se sbírají ve slunných dnech od konce března do dubna, mladé listy sbíráme od od června do července
Barva květů: žlutá, kvete od března do dubna
Vůně: bez pachu
Chuť: hořká
Záměna: smetanka (květ) - úbor podbělu vypadá trochu jako malý „květ“ pampelišky, listy lze zaměnit za některé druhy devětsilu
Plod: nažka s chmýrem
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Byliny s podobnými účinky:
Množení: semeny, odenkem
Pověsti, přísloví: Kdo uhlédne (na jaře) první boliočko, má si jím potříti oči, aby nebolely. Kde roste podbílé, nedarí se obilé (podběl roste na náspech, při okrajích cest v příkopech, v lomech a na rozmanitých rumištních plochách a tam obilí opravdu nemá šanci se objevit)
Permakultura:
Lidové názvy: olpušnice, koňské kopyto, májík, ubytmík, podkovička, podbílek, úbytník, oko Kristovo, lepušice, celník, chlapina, mateří líčko, líčko Panny Marie, babuše, babuška, bylina vítězná, lopušice, majík, Marie líčko, podbělice, podkovka, banuša, babuška, devaterník, devětsil, podbiol, májí, líčko Marie, zaječí lupen, syn před otcem, podbil, podbělica, podbílé, podbili, běl
Signatura: po odkvětu velké listy
- patří mezi první posly jara
- roste na rumištích, má rád půdy s vysoký obsah dusíku
Jak připravit sirup z listů podbělu lékařského?
- alternativně se podbělový sirup vyrábí ze žlutých podbělových kvítků, cukru a citronové šťávy
Jak připravit nálev z květů podbělu při nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích?
jednu polévkovou lžíci zalijeme 500ml vroucí vody a 10 min. louhujeme a scedíme, nálev připravujeme čerstvý a užíváme maximálně po dobu v roce 4 – 6 týdnů
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK