Pažitka
Pažitka je zdrojem beta-karotenu vitamínu C, K i vitamíny skupiny B (pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, kyselina listová) a celé řady minerálů, jako je sodík, draslík,vápník, železo nebo fosfor
Pažitka a její účinky:
- zdroj bílkovin
- zdroj zea-xanthinu a luteinu
- povzbuzuje chuť k jídlu
- podporuje tvorbu trávicích šťáv
- podporuje trávení a čistí střeva
- usnadňuje zažívání při rekonvalescenci
- má protizánětlivé účinky
- protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek
- proti střevní parazitům a snižuje krevní tlak
- chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic
- velmi nízký obsah kalorií 30kal/100g
- snižuje produkci cholesterolu (alicin)
- snižuje tuhost cév
- snižuje celkový krevní tlak
- odporou tvorby kostí a jejich posilování
- zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
- účinná proti střevním parazitům
TIP: Pažitka má ráda světlé a slunné místo, můžete ji pěstovat i na parapetu. Pažitku nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat
Jak uchovávat pažit přes zimu?
Pažitka v soli se uchovává stejně jako zelená petržel. Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Dá do skleničky, hodně stlačí, nahoru dá vrstva soli. Zaváže a schová. Pažitka i petržel podrží svou chuť. Polévka, kterou zeleninu kořeníme, se jen málo solí.
Stejným způsobem může konzervovat i listy peptržele
zobrazit více..
Loading...