Pampeliškový prášek
Pampeliškový prášek je vyrobený ze zelených listů smetanky lékařské a je novinkou na trhu v České republice. Pampeliška lékařská má botanický název smetanka lékařská a roste na loukách, pastvinách, mezích či v zahradách. Pampeliškové listy se hodí jako zelenina do salátů, neboť představují hodnotný zdroj vitamínu C. Čerstvé listy jsou lehce nahořklé a jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakaroten, dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), draslíku, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát).
Pampeliškový prášek a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- působí proti překyselení organismu
- silný antioxidant, podporuje imunitní systém (vitamin E)
- podporuje trávení a činnost jater a žaludku
- podporuje proces hubnutí
- snižuje tzv. "špatnou hladinu LDL cholesterolu"
- příznivě působí na pleť
- zdroj chlorofylu
- zlepšuje zrak (díky vitamínu A)
- čistí tělo od škodlivých látek (toxických látek)
- prospívá metabolismu
- při zánětech močových cest a ledvinových kamenech
- prospívá při diabetu (snižuje hladinu krevního cukru)
- posiluje funkci slinivky břišní a krvetvorbu (železo)
- zdroj energie, působí proti únavě
- působí proti zácpě (zdroj vlákniny)
- působí proti vzniku osteoporóze
- působí preventivně proti vzniku Alzheimerovy choroby a jiným neurotickým onemocněním díky vitamínu K
- působí jako prevence rakoviny
- brainfood - podporuje mozkové funkce
Pampeliška lékařská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce močové soustavy
- Normální trávení
- Antioxidant
- Prebiotikum
- Normální činnost žaludku a jater
Pampeliška lékařská - tinktura, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- přispívá k normálnímu cholesterolu,
- přispívá k normálnímu krevnímu tlaku,
- přispívá k normální funkci močové soustavy,
- přispívá k normálnímu trávení,
- je vhodná při svědění kůže,
- pomáhá při únavě,
- přispívá k normálnímu metabolismu,
- má antioxidační, detoxikační a prebiotické účinky.
Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamínu D, fytosterolů, slizovitých látek i minerálních látek, zejména draslíku, mědi, manganu. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.